Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Soukup: Už jsem si trošku pobrečel

Soči - Jaroslav Soukup si po skončení sprintu na 10 km hned neuvědomil, že se postaral o historicky první českou biatlonovou medaili z olympijských her. "Až teď mi to dochází, je to hezké. Moc to nechápu," kroutil hlavou v cíli šťastný Soukup.

Radost prvního českého medailisty ze ZOH 2014
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Jedenatřicetiletý závodník ještě několik minut po skončení závodu nemohl uvěřit, že se mu podařilo získat medaili. "Přál jsem si to, ale netušil jsem, že to vyjde. Nechápal jsem, když mi hlásili, že jsem vepředu. Že jsem druhý, první. Snažil jsem se jet co nejrychleji a vyšlo to na to třetí místo," řekl premiérový český medailista na Hrách v Soči.

Pro rodáka z Pojizeří to byl již třetí bronz z velké akce. Dvakrát byl třetí na mistrovství světa - v roce 2012 ve vytrvalostním závodě na 20 km v Ruhpoldingu a loni v Novém Městě na Moravě coby člen smíšené štafety.

Životní výsledek oslaví až po sezoně
 
"Už jsem si trošku pobrečel, je to nádhera," přiznal Soukup. Podobně jej prý emoce přemohly poprvé v kariéře. "Stane se. Nemusíme to ale víc rozebírat," usmál se jedenatřicetiletý reprezentant. Zisk dalšího bronzu v kariéře si užíval. "Zvykl jsem si na třetí místa, je to hezké," řekl.

Čeští biatlonisté v dějišti Her trénují již od minulého pátku, Soukup ale přiznal, že se v trénincích necítil zrovna dobře. "Nebylo to nic moc. Bylo to náročné, trať je náročná. Ve sjezdu si člověk neodpočine, má zatížené nohy, jak musí zatáčet. Jsou to náročné sjezdy, zatáčky. Kopec je taky dlouhý a prudký," popsal podmínky v olympijském areálu. Nakonec se ale s tratí popasoval na výbornou. "První dvě kola to docela šlo, v půlce třetího mi ale fakt došlo," dodal k závodu.
 
Historická česká medaile se bude u biatlonistů podle všeho řádně slavit, závodníci ani servismani si ale nic velkého dovolit nemohou. Biatlonový program v Soči je náročný, Soukupa může teoreticky čekat ve dvou týdnech šest startů. "Myslím si, že oslava bude pořádná. Já to ale oslavím až po sezoně. Teď nemůžu," zdůraznil Soukup.

Dnešní závod dopadl dobře i z jiného důvodu. Před závodem jej prý manželka povzbuzovala, aby uspěl a získal prémie na dárek pro dceru. "Říkala, že by se Adélce hodila jedna konkrétní hračka, abych na ni v závodě vydělal. Povedlo se. Dnes mi říkala, že by si doma přáli skluzavku. Takže se mohou těšit, dopadne to. Skluzavka může být i trošku větší," pousmál se Soukup, který za bronz dostane od Českého olympijského výboru 450.000 korun.     

Soukup si olympijskou medaili převezme až v neděli večer na slavnostním ceremoniálu v Soči. Dnes dostal jen květiny. "Program dalších dnů bude náročný, ale budu se snažit i v dalších závodech," dodal Soukup.

Příběh Jaroslava Soukupa

Pár měsíců po zisku bronzové medaile ve vytrvalostním závodu na mistrovství světa v Ruhpoldingu přišla pro Jaroslava Soukupa nejtěžší životní zkouška. Na konci srpna roku 2012 Soukup po pádu z kola ve vysoké rychlosti utrpěl několik vážných zranění včetně zlomeniny lopatky a otevřené fraktury předloktí. První prognózy hovořily o možném konci sportovní kariéry, Soukup se ale postavil zranění čelem a už za pět měsíců byl členem české smíšené štafety, která na světovém šampionátu v Novém Městě na Moravě vybojovala bronzovou medaili.

Loni ho kouč Ondřej Rybář dokonce musel nutit, aby do sezony vůbec naskočil, protože se po nehodě necítil vůbec dobře. "Asi fakt bylo potřeba, že na mě byl drsnej, vůbec se se mnou neprděl. Udělal dobře, musím říct zpětně," přiznal dnes Soukup. "Já jsem si říkal, že jeden rok vynechám a vrátím se postupně. Na začátku sezony to nebylo ideální, necítil jsem se vůbec hvězdně, ale teď se to překvapivě sešlo," řekl.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články