Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Soukup vybojoval pro Česko první biatlonovou medaili v historii

Soči - Tři týdny byli čeští biatlonisté bez porovnání výkonnosti s ostatními soupeři. O to větší bylo očekávání, jak se jim povede a také jak jsou připraveni. Ve sprintu na 10 km zazářil z českých sportovců nejvíce Jaroslav Soukup, který vybojoval první biatlonovou medaili pro Českou republiku. Zvítězil Ole Einar Björndalen, který tak získal už sedmé olympijské zlato a v počtu medailí dohnal svého krajana Björna Dählieho.

Soukup odstartoval do sprinterského závodu na 10 kilometrů s číslem 40, stejně jako na zimních olympijských hrách ve Vancouveru. Tam se mu ale závod rozhodně nevydařil a skončil až na 52. místě. V Soči to bylo ale úplně o něčem jiném. Zahájil totiž skvělým způsobem. První položku "vyčistil" velmi rychle a bez chyby a uháněl k další. Ve stoje byl také stoprocentní, což znamenalo boj o medaile. Soukup byl na všech mezičasech velmi rychlý. Na tom posledním, před cílem, byl na druhém místě za Björndalenem. Do cíle doběhl nakonec na třetím místě. Soukupův bronz znamená první biatlonovou medaili pro Českou republiku.

Ondřej Moravec se vydal na trať jako první z českých biatlonistů a jel velmi dobře a hlavně rychle. Ve sprintech se rozhoduje hlavně na střelnici a to se opět potvrdilo. Úvodní střelecká položka byla v podání Moravce čistá a mohl i nadále pomýšlet na medailové příčky. Oblíbenější položkou je pro českého biatlonistu stojka, tedy střelba ve stoje, kde potvrdil svou formu. Opět totiž zastřílel čistě. Do cíle hodně spěchal, vydal ze sebe maximum, doběhl první a čekal na to, jak se povede ostatním biatlonistům. Nakonec z toho bylo pro Moravce 8. místo.

Moravec byl v cíli vcelku spokojený, i když přiznal, že s ohledem na bezchybnou střelbu doufal v lepší výsledek. "Dlouhá třítýdenní pauza (od posledního závodu) je znát. Konec mě hodně bolel. Ztrácel jsem poměrně dost. Skončit ale do desítky je super. Jarda je navíc třetí, to je neskutečný výsledek," řekl Moravec, který poukázal na vyrovnané závodní pole. "Deset lidí ve dvaceti vteřinách - to je na stíhačku jedna rána. Může se to tak přesypat a stát se cokoliv. Se dvěma nulami bych asi dnes chtěl být trochu někde jinde, ale v téhle konkurenci jsem spokojený. Před závodem bych to bral," dodal Moravec.

Další český zástupce Michal Šlesingr skončil na 31. příčce, Tomáš Krupčík byl na 75. místě.

Bezprostřední reakce Jaroslava Soukupa po závodu:

"Bylo to hrozně náročné. Pořád jsem nevěřil, když mi hlásili, že jedu první druhý. Říkal jsem si, že si dělají srandu, ale že to zkusím. Poslední půl kola to bylo opravdu náročné. Už jsem sotva dýchal, všechno bolelo. Měl jsem co dělat, abych se vůbec dostal do cíle. Ještě teď nemůžu dýchat."

Ole Einar Björndalen je pro olympijské hry připraven skvěle a dokázal to hned v prvním závodě. Čtyřicetiletý norský fenomén opět ukázal svou sílu. Běžecky na něj nikdo nestačil, na svém kontě měl jednu chybu při střelbě ve stoje, i přesto dokázal zvítězit. Pro Björndalena to znamená už sedmé zlato ze zimních olympijských her. To první vybojoval již v Naganu v roce 1998 a bylo to také ze sprintu. Björndalen má nyní celkově na svém kontě dvanáct olympijských cenných kovů, sedm zlatých, čtyři stříbrné a jeden bronzový, a vyrovnal tak nejúspěšnějšího sportovce v historii Her, legendárního bežce na lyžích Nora Björna Dählieho. Druhý skončil v tomto závodě Dominik Landertinger z Rakouska.

Výsledky sprintu biatlonistů na ZOH v Soči:

Muži - sprint (10 km): 1. Björndalen (Nor.) 24:33,5 (1 tr. okruh), 2. Landertinger (Rak.) -1,3 (0), 3. Soukup -5,7 (0), 4. Šipulin (Rus.) -6,4 (1), 5. Le Guellec (Kan.) -9,7 (0), 6. M. Fourcade (Fr.) -12,4 (1), 7. Eder (Rak.) -13,7 (0), 8. Moravec -14,6 (0), 9. Svendsen (Nor.) -29,3 (1), 10. Fak (Slovin.) -33,0 (0), ...31. Šlesingr -1:18,2 (1), 75. Krupčík -3:05,8 (2).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články