Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Nedvěd: Led není optimální. Nevím, jestli se to zlepší

Soči - Olympijský hokejový turnaj začne již za pár dní, národní tým však v Soči stále není kompletní. Čeká se ještě na hráče ze zámoří, kterým program v NHL končí až v noci ze soboty na neděli. Již v dějišti je však podstatná část týmu, která se vypravila i na slavnostní zahájení.

"Bylo to delší, ale s tím jsme počítali. Jen se někdo předtím stihl najíst a někdo ne," smál se Červenka. Ceremoniál se však každopádně české výpravě líbil. "Velkolepá show, úžasný zážitek. Moc se nám to líbilo. Škoda jen, že jsme neseděli o něco výš," hodnotil nejstarší člen hokejového týmu Petr Nedvěd.

Než hokejistům odstartuje nabitý program, snaží se vydat alespoň na některé další olympijské disciplíny. "Jestli se někam dostaneme, tak jen teď na dva dny, pak už program bude nabitý a bude to rozhodně těžší," povzdychl si Červenka. "Máme objednané lístky na zítřek, jdeme se podívat na Martinu (Sáblíkovou)."

Na turnaji se představí dvanáct týmů a všem stačí vyhrát jediný zápas, aby se dostaly minimálně do čtvrtfinále. Utkání ve skupině tudíž nemají tak obrovský význam a hokejisté by mohli mít problém s motivací. "Samozřejmě budeme chtít od začátku vyhrávat, pokud to bude možné. Paradox je, že můžeš prohrát všechny tři zápasy (v úvodní skupině), a stejně vyhrát olympiádu. Na to bychom nechtěli sázet, ale realita je taková, že pak přijde den D, a když se to dobře načasuje, tak potom saháš na medaili," spekuluje Nedvěd.

Nejtěžším soupeřem ve skupině by pro české hokejisty mělo být Švédsko. "Pro ně to také nebude jednoduché, také se sejdou těsně před turnajem. Na druhou stranu jsou to výborní hráči, hlavně v obraně mají velké a bruslivé beky. Bude hrozně těžké se proti nim prosadit. Musíme hrát kolektivně," přemýšlí Červenka.

Aklimatizace na led

Ze začátku tak půjde především o aklimatizaci, která se bude hodit zvláště hvězdám z NHL. "Pro Kanadu i Američany bude širší kluziště do určité míry handicap, ale myslím, že jim nebude dlouho trvat, než se přizpůsobí. I díky tomu, že první tři zápasy nejsou vyřazovací, budou mít šanci na osahání a jsou to vynikající hokejisté, kteří se budou velice rychle adaptovat. Určitě ale nebudou moci hrát jejich tradiční nátlakový hokej tak jako na olympiádě ve Vancouveru, to tolik fungovat nebude," myslí si Nedvěd.

Budou hrát roli i specifika haly? "Pravda je, že kvalita ledu momentálně není optimální," postěžoval si Nedvěd. "Už během posledního turnaje (Euro Hockey Tour) byla špatná. Je to možná i tím, že tady nikdo jiný nehraje. Nevím, jestli se to časem bude zlepšovat," doplnil.

Nedvěd byl nominován na první olympijské hry po dvaceti letech a posun v podobě hry za dvě dekády je podle něj citelný. "Největší rozdíl je v rychlosti. Hráči jsou rychlejší, těžší, je tam daleko více soubojů. Pokud dnes nebruslíte dobře, tak na top úrovni nemáte šanci," myslí si útočník, který v roce 1994 s Kanadou vyhrál stříbrné medaile po prohře ve finále se Švédskem na samostatné nájezdy.

Nedvěd: Na Lillehammer myslím často

Jak vůbec Nedvěd hodnotí zpětně olympijské hry v Lillehammeru? "Je to trochu zklamání. Musím říct, že na tu olympiádu myslím docela často. Jakýkoliv zápas je frustrující, když jej prohrajete na penalty, a hlavně když jde o zlato. Škoda, že alespoň poslední utkání neodehrajete až do konce, rozhodnout finále na penalty je trochu nešťastné," domnívá se Nedvěd.

Na nadcházejících olympijských hrách však již bude Nedvěd reprezentovat Českou republiku. Ve kterém útoku bude hrát, neví ještě definitivně ani on, ani jeho spoluhráči. "Ještě to není úplně jasné, lajny se připraví, až přijedou kluci. Uvidíme, jak to bude vypadat," přemítá Červenka.

Na Hrách bude Nedvěd nejstarším hráčem společně s Jaromírem Jágrem, a tak budou mít u spoluhráčů přirozený respekt. Nebude však spousta silných osobností podlamovat autoritu kapitána Tomáše Plekance? "V kabině to žádný problém nebude, když bude nějaký problém, tak si určitě sedneme. Pleky bude náš kapitán, ten nás potáhne. Když bude potřeba, tak my, starší hráči, určitě pomůžeme. V tom bych neviděl žádný problém. Všichni máme jeden cíl a potáhneme za jeden provaz. V žádném manšaftu není já, tam jsme my," uzavírá Nedvěd.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články