Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Savojské Alpy jsou nejčastějším pořadatelem zimních olympiád

Praha - Z dvaadvaceti lokalit, kam dosud zavítaly zimní olympijské hry, byly hned tři situované do prostředí Savojských Alp. Francouzští pořadatelé se ujali organizační taktovky v Chamonix 1924, v Grenoblu 1968 a v Albertville 1992.

Jiří Raška na ZOH 1968 při skoku z velkého můstku
zdroj: ČTK

Hry v Chamonix nesly původní název Týden zimních sportů a oficiálního uznání za premiérový zimní svátek pod pěti kruhy se dočkaly až o rok později na kongresu Mezinárodního olympijského výboru v Praze. "Rozhodující úlohu zde sehrál Josef Rössler-Ořovský, který dokázal umluvit přítomné kandidáty," připomíná významnou roli legendárního sportovního činovníka František Kolář, místopředseda ČOV.

Je nám líto, video expirovalo.
Pohled do historie: ZOH 1924, 1968 a 1992

V Chamonix se tehdy zápolilo jak v klasickém lyžování (běh na lyžích, severská kombinace, skoky), tak ve specifickém závodě vojenských hlídek, považovaném za předchůdce biatlonu. Na programu byla též klání bobistů, hokejový turnaj a soutěže v curlingu, krasobruslení i rychlobruslení. Právě v rychlobruslení v závodě na 500 metrů byly 26. ledna 1924 uděleny historicky první medaile  v rámci zimních olympiád. Vítězem se stal Američan Charles Jewtraw. Mezi šestnácti zúčastnivšími se národy nechyběla ani československá výprava. Byla sedmadvacetičlenná a výhradně mužská. Nejlepšího umístění dosáhl Josef Slíva, čtvrtý v soutěži krasobruslařů.

Grenobelské Hry o více než čtyři dekády později přinesly československým barvám zlatý a stříbrný úspěch skokana Jiřího Rašky, bronz krasobruslařky Hany Maškové a druhé místo hokejového mužstva. Tomu chyběl jeden gól v závěrečném utkání se Švédskem k celkovému prvenství v turnaji, národ však v atmosféře Pražského jara vítal Golonku a spol. jako vítěze a hrdiny, a to díky památnému triumfu nad Sovětským svazem (5:4).

Hlavní postavou olympiády v Grenoblu, kde se poprvé prováděly testy na doping, byl domácí borec Jean-Claude Killy, který opanoval všechny tři sjezdařské disciplíny (sjezd, slalom, obří slalom). A byl to mimochodem on, kdo se klíčovým způsobem zasloužil o to, že se do Savojských Alp vrátily zimní olympijské hry i potřetí v historii. Killy byl šéfem organizačního výboru Her v Albertville 1992.

Tato olympiáda byla poslední účastí federálních sportovců na ZOH. Loučení zpříjemnil zisk tří cenných kovů. Všechny byly z bronzu a zasloužili se o ně krasobruslař Petr Barna, družstvo skokanů a hokejisté. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články