Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

O státníky nejde. Hry spojují hlavně sportovce a fanoušky, tvrdí Jirásek

Praha – Olympijské hry jsou hlavně pro sportovce a plejáda světových státníků, kteří na slavnostní zahájení do Soči nepřijeli, hlavně politické šachy s prezidentem Putinem – komentuje bývalý předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek. Podle něho je mnohem důležitější fakt, že spolu férově soutěží a sdílí jednu střechu například sportovci ze dvou zemí, které spolu válčí. "To má obrovský edukativní význam a je to mnohem důležitější," tvrdí bývalý nejvyšší činovník ČOV.

Je nám líto, video expirovalo.
Milan Jirásek a Šimon Pánek komentují politické pozadí her

Na slavnostní zahájení odmítli přijet třeba americký prezident Barack Obama. Německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Francois Hollande nebo britský premiér David Cameron. "Ty olympijské hry nejsou kvůli těmto lidem, ty jsou kvůli sportovcům. Státy, které spolu válčí, tak jejich sportovci pod sebou bydlí prakticky téměř doslova pod jednou střechou, to má obrovský edukativní význam. Jestli tam ti státníci přijedou, nebo nepřijedou, to je jejich politická hra. Oni tím prostě jen něco vysílají Putinovi," zmínil Jirásek.

Spojené státy pouhý den před začátkem olympiády varovaly, že by se na paluby letadel do Soči mohly dostat výbušniny v tubách zubní pasty. Obavy mají pořadatelé hlavně z islámských teroristů ze severního Kavkazu, kteří usilují dlouhodobě o odtržení od Ruska. Kvůli některým opatřením se Rusko dostalo pod kritiku nevládních organizací. Ty poukazují na nedodržování lidských práv - na zbytečně přehnané represe, zákaz shromažďování nebo perzekuci homosexuálů.

"V tuto chvíli si myslím, že je rozumné hry nebojkotovat, ale zároveň nezavírat oči nad tím, co se tam děje. Já proti olympiádě rozhodně nejsem, tím méně bych to chtěl kazit sportovcům a fanouškům, ale to neznamená, že se v Rusku zároveň neporušuje olympijská charta v článku 6, která mluví o tom, že země pořádající olympiádu by neměla nikoho diskriminovat z důvodu rasy, vyznání, pohlaví a dalších," komentuje ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek.

Podle Jiráska se nicméně zmíněná charta vztahuje hlavně na jednotlivé národní olympijské výbory. "Může jim být dočasně zastavena činnost, než srovnají svůj krok s požadavky mezinárodního olympijského výboru, ale to už se netýká vlád jednotlivých zemí," dodal Jirásek.

Milan Jirásek v Otázkách Václava Moravce
zdroj: ČT4

Zatím nejčerstvější vzkaz zamířil k ruským představitelům od prezidenta USA Obamy. Ten pro televizní stanici NBC prohlásil, že předejít teroristickému útoku během olympiády v Soči bude pro Rusko prý velkou výzvou. Podle šéfa Bílého domu jsou Spojené státy s Ruskem v neustálém kontaktu a snaží se přispět k zajištění bezpečnosti pro sportovce i návštěvníky Her. Na dohled od přímořského letoviska například vyčkávají americké lodě, které jsou připravené v přípradě potřeby americkou výpravu ihned evakuovat.

"Neustále s nimi (Rusy) komunikujeme, a to jak na úrovni bezpečnostních složek, tak tajných služeb," řekl americký prezident v interview, které NBC odvysílá dnes večer a jehož části zveřejnila předem.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články