Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Trenér Novák: Bude super, i když Sáblíková skončí bronzová

Soči – Petr Novák vypiplal Martinu Sáblíkovou mezi největší české sportovní hvězdy. V Soči patří jeho svěřenkyně mezi hlavní české medailové naděje. Trenér Novák však přiznává, že konkurence ve světovém rychlobruslení roste a po zlatu z Vancouveru by byl spokojen, i kdyby Sáblíková skončila bronzová. 

Petr Novák s Martinou Sáblíkovou během tréninku v Soči
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

"Byl bych tentokrát skromnější než při minulé olympiádě. Po tom čtvrtém místě v Turíně jsme doslova prahli po zlatu. Ale já bych byl rád, aby Martina zajela dobře. Aby časově to bylo dobré a mohli jsme pomýšlet na pětce na – dejme tomu – první místo, ale kdyby Martina získala třeba bronzovou medaili, to by bylo super," říká Novák.

Martina Sáblíková: "Musíme si uvědomit, že je jiná doba, jiná olympiáda. Konkurence se trochu obměnila, takže uvidíme. Bez boje se nevzdám a uvidíme, na co mi to bude stačit. Forma tam je, ale je otázka, jestli někdo nebude rychlejší."

Česká rychlobruslařka sice za čtyři roky neztratila nic ze svých kvalit, ale konkurence na rychlobruslařských okruzích mezitím významně vzrostla. "Zatímco ve Vancouveru bylo čtyři pět závodnic, které mohly bojovat o medaile, tak teď jich je osm až deset. Tady skutečně může být někdo na pódiu nebo až osmý," je si vědom Novák.

Martina zajíždí v tréninku dobré časy

Vzhledem k časům, které zatím Sáblíková zajíždí, však může být optimistický. "Mám stopky pořád stejné a ukazují čísla hodně podobné tomu, jak se Martina pohybuje na světových oválech. Ale musím si říct, že tady jsem zatím spokojený, co mi stopky ukazují," říká trenér.

Časy z tréninků však mohou být zavádějící. "Většinou na tréninku se jezdí rychleji, protože když je tam víc závodníků, tak vzduch chodí kolem dokola, takže kola jsou rychlejší. Musím tohle všechno mít v hlavě, když stopky ukáží dobrý čas, abych počítal s tím, že při závodě pojedou jen dva závodníci a nebude tam vzduch chodit kolem dokola," připomíná Novák.

Trenér Novák ale nemá na starosti jen Sáblíkovou, v Soči se předvede i Karolína Erbanová, a tak trochu doufá, že by se ostatním závodnicím nemuselo dařit na sto procent, aby české závodnice uspěly. "Přeju všem, aby zajely nejlépe, jak můžou, ale přeci jenom bych si přál, aby u některých forma nebyla taková, jakou prokazovaly v průběhu sezonu. Přál bych našim závodnicím, aby se umístily co nejlépe a bylo by krásné, kdyby nějaká ta medaile cinkla," doufá Novák.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články