Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Pančochová se Sudovou jdou do kvalifikace, myslí na finále

Soči – Slavnostní zahájení 22. olympijských her se chystá teprve na pátek, pro některé závodníky ale hry již začínají. Jako první z českých sportovců se ve čtvrtek dopoledne představí snowboardistka Šárka Pančochová (přímý přenos zde), kterou čeká kvalifikace slopestylu, v němž patří mezi hlavní favoritky. Odpoledne se do kvalifikace v jízdě v boulích pustí Nikola Sudová a Tereza Vaculíková. Olympijskou premiéru si odbydou krasobruslařské soutěže družstev. 

Šárka Pančochová už má po posledním tréninku jasno, jaké triky v kvalifikaci předvede. Snowpark v Krasné Poljaně kritizují prakticky všichni jezdci bez vyjímky, velké skoky jsou špatně vytvarované, a tak se rozhodla vsadit na jistotu a čistou hlavu. Česká snowboardistka věří, že jako vůbec první český reprezentant v akci, postoupí přímo do nedělního finále.

Několik dní pracovala s trenéry Martinem Černíkem a Josefem Toufarem na tom, aby vybrala ty správné triky na railech i skocích. Aby jízda měla spád, byla náročná, ale čistá, plynulá a stylově provedená. Což byl trochu na nebezpečné a špatně připravené trati celkem problém.

I proto si Pančochová vybrala linii s menšími můstky. "Abych měla tu jízdu rychlou. Myslím, že tam pohodlně dám svoje triky, jaké chci. Bude to dobrý, vyzkoušela jsem všechny překážky, vybrali jsme s klukama nejlepší lajnu. Uvidím, jak na tom budu po téhle jízdě. Buď ji zlepším, nebo zůstanu tam, kde jsem," řekla Pančochová.

Tahkle už se skoky moc nedělají

"Ale upřímně, ony ty menší skoky nejsou zas tak malé," usmála se aktuálně druhá žena hodnocení Světového poháru ve slopestylu. Právě skoky museli organizátoři zmenšit, poté co několik snowboardistů upadlo a zranilo se. "Moc lidí to nečekalo, jsou to skoky 'step down'," začala Pančochová vysvětlovat s typickým používáním slangu z angličtiny. "Jsou hodně do výšky, jezdci potom padají dost do roviny a nikoliv z kopce do jízdy. Moc se to už nedělá, je to trochu 'old school'. Nějak se s tím pereme, ale je to lepší a lepší," prohlásila.

I proto Pančochová nebude riskovat případný pád. "Trochu skoky uřezali, protože byly o půl metru větší. Sesekli je, zmenšili odrazy, i když by neuškodilo, kdyby je sesekli ještě jednou," poznamenala. "Ale já jsem tak nějak v klidu. Pojedu si to svoje, nějak do dám. Důležitý je hlídat si to svoje," pokračovala vicemistryně světa z roku 2011.

Pančochová chce rovnou do finále

Pančochové nejtěžší skok bude dvojitá otočka "backside" na posledním skoku. "Strach? Určitě, vždyť ty 'kickery' mají 25 metrů, tak nevím, kdo by se tam nebál skákat," smála se Pančochová. Vyzkoušela si i velké skoky. "Ale nebylo to tak hrozný, párkrát jsem si to skočila a nespadla, easy," culila se. "Mám z toho docela respekt," přiznala ale.

V kvalifikaci se pojedou dvě jízdy, započítá se ta lepší. Přímo do finále postoupí šest závodnic, zbývajících dvanáct pojede v neděli v semifinále o zbylých šest míst v boji o medaile. Ve finále budou na programu opět dvě jízdy, počítat se bude ta lepší. Vedle Pančochové, která v Soči pojede i závod na U-rampě, jsou adeptkami na stupně vítězů Cheryl Maasová z Nizozemska, Christy Priorová z Nového Zélandu či Američanka Jamie Andersonová.

Nikola Sudová
zdroj: SLČR

Náročná trať čeká v kvalifikaci i na boulařky. Olympijské boule s dvěma skoky v parku extrémních sportů ve středisku Roza Chutor jsou letos hodně náročné. Do kvalifikace, z níž ve čtvrtek postoupí přímo do finále deset závodnic, vstoupí i Sudová s Vaculíkovou.

"Bude to náročné," tuší jednatřicetiletá Sudová. "Ten kopec je jiný, v létě jim to steklo dolů a udělal se tam terénní zlom," popsala. Navíc se jí nelíbí ani sníh, který je přes noc zmrzlý, přes den rozteklý vinou sluníčka; do toho pořadatelé sypou umělé vločky ze sněhových děl. "Je to slizké, blbě to drží," postěžovala si Sudová.

Boule jsou nebezpečné

Ani boule prý nejsou ideální. Jsou špičaté, nebezpečně vysoké. Trenéři protestují, ale nic s tím udělat nemohou. Záchranáři už odvezli z tratě tři zraněné boulařky. "Dost lidí se tam rozmázlo, i já," přiznala Sudová. "Bezpečné to tedy není," prohlásila.

První horní skok, který připravuje pro všechny závodnice její kouč Radek Herot, je prý bez problémů. Sudová na něm v kvalifikaci i ve finále předvede helikoptéru s pozicí. Spodní skok ale může dělat problémy. Je před ním totiž blízko boule a lyžařky nestihnout nabrat rychlost a nemají tudíž příliš času v letové fázi. V kvalifikaci tam Sudová skočí salto, ve finále náročnější d-spin. "Řízla jsem tam sebou při tréninku, ale v pohodě, nic dramatického, trochu na bok," prozradila Sudová.

Pokud by Češky v kvalifikaci neuspěly, musely by nastoupit do sobotní druhé kvalifikace, z níž projde do finále dalších deset akrobatických lyžařek. Ve stejný den se pak bude rozhodovat o medailích ve třech jízdách. Z té první postoupí dvanáct lyžařek, po druhé bude známá šestice účastnic následného superfinále. 

Premiéra krasobruslařských týmů

Poprvé v historii si mohou krasobruslaři odvézt z jedněch olympijských her více než jednu medaili, premiéru totiž bude mít soutěž týmů, kvůli níž krasobruslařský program začne už ve čtvrtek. Pro špičkové závodníky tato soutěž znamená znatelné zvýšení zátěže, někteří z nich budou muset v Soči dvakrát absolvovat kompletní soutěžní jízdy.

Řada týmů však může taktizovat. Pokud mají pro individuální soutěž kvalifikované dva a více krasobruslařů, mohou dva členy družstva mezi krátkým programem a volnou jízdou obměnit. V Soči se představí deset týmů, které se kvalifikovaly na základě výsledků mezinárodních soutěží v posledních dvou sezonách. Favorizované budou především výběry Kanady, Ruska, USA a Japonska. Češi na olympiádu nepostoupili.

Každý tým bude mít jednoho muže, jednu ženu, jednu sportovní dvojici a jeden taneční pár. Všichni absolvují krátký program, případně krátký tanec, do volných jízd postoupí nejlepší pětice družstev. Boj o medaile vyvrcholí v neděli. Hned v úterý přitom krátkým programem sportovních dvojic začnou individuální soutěže. 

ČTVRTEČNÍ PROGRAM (//zoh/zive/):

7:00 Snowboarding - slopestyle, kvalifikace (Šárka Pančochová)

7:00 Alpské lyžování - sjezd, trénink

12:00 Saně - jednotlivci, trénink (Ondřej Hyman, Vendula Kotenová)

15:00 Akrobatické lyžování - jízda v boulích, kvalifikace (Nikola Sudová)

16:30 Krasobruslení - družstva, krátký program

17:30 Skoky na lyžích - střední můstek, trénink

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články