Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Zeman se v Soči setká s čínským prezidentem

Praha - Zimní olympiáda startuje v Rusku už pozítří. Sportovní svátek si nenechá ujít řada politiků včetně prezidenta Miloše Zemana. V Soči, kde pobude od čtvrtka do neděle, se Zeman sejde také s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem, informuje web Parlamentní listy. Prezident bude mít v Rusku řadu dalších bilaterálních jednání, zejména k hospodářství a energetice. Olympiádě se budou věnovat i dnešní Události České televize, které nabídnou pohled na přípravy Olympijského parku na Letné nebo na přivítání české výpravy v Soči.

ZOH 2014
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA

"Předpokládáme, že dojde k poměrně významnému jednání českého prezidenta s prezidentem Čínské lidové republiky, což je věc, na kterou jsme dlouho čekali," prozradil Parlamentním listům ředitel zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček. Mluvčí Jiří Ovčáček uvedl, že Zeman kromě návštěv sportovišť a závodů českých sportovců absolvuje i další pracovní jednání.

S množstvím státníků se prezident potká již na úvod her, kdy se zúčastní slavnostní večeře pořádané ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Zeman už dříve uvedl, že do olympiády by se neměla míchat politika a lidská práva. Právě stav lidských práv v Rusku je důvodem, proč někteří odmítli do Soči přijet.

Server Aktuálně upozornil, že do Soči se Zemanem letí i šéf společnosti Lukoil Aviation Czech Martin Nejedlý. Podle Ovčáčka se zahraniční cesty zúčastní z pozice prezidentova poradce pro energetiku. Nejedlý Zemana doprovází na cestách za hranice poměrně často.

Zemanův program v Soči:

  • večeře se současnými i bývalými českými olympioniky
  • recepce pořádaná prezidentem Putinem
  • zahajovací ceremoniál
  • fandění Martině Sáblíkové
  • otevření Českého domu
  • návštěva olympijské vesnice
  • setkání s čínským prezidentem
  • další schůzky a jednání

Do dějiště zimní olympiády míří i primas český, kardinál Dominik Duka. V den zahájení olympiády bude sloužit v římskokatolickém kostele sv. Šimona a Judy mši v angličtině. Pak se setká se zástupci místní farnosti a předá jim jako dar kopii Pražského Jezulátka, nebude chybět ani na slavnostním zahájení. Kardinál Duka má na programu i návštěvu olympijské vesnice, chce požehnat olympionikům a dalším členům českého týmu. V neděli pak odslouží další mši, tentokrát pro české návštěvníky olympiády. Tato mše proběhne v českém centru.

Ochránci lidských práv vyzývají k bojkotu 

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) do Soči neodcestuje. Členové vlády většinou argumentují pracovním vytížením, nakonec jako jediný pojede ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Původně neměl nový kabinet na Hrách reprezentovat nikdo. Chládek nechtěl odjet kvůli hlasování o důvěře vládě 18. února, plánoval za sebe poslat náměstka pro sport Petra Hulinského. Nakonec byl ale ministrovi nabídnut nový termín 19. až 23. února.

Pozvání přijali předsedové sněmovny Jan Hamáček a Senátu Milan Štěch (oba ČSSD). Hamáček by měl v Soči pobývat od 19. do 24. února.

Řada lidskoprávních organizací vyzývá politiky, aby do Soči nejezdili. Vadí jim stav lidských práv v Rusku. Jedním z nejvíce kritizovaných zákonů je ten, který kriminalizuje tak zvanou propagaci homosexuality mezi mládeží. Kvůli němu do Soči nezamíří řada významných světových představitelů.

Zástupci české sekce Amnesty International (AI) předají ve čtvrtek ruské ambasádě protestní petici s tisíci podpisy. AI sleduje dodržování lidských práv po celém světě. Po světě petici podepsalo na 300 000 lidí, delegace AI ji předala přímo v Moskvě. 

Kdo jede do Soči:

  • Pan Ki-mun - generální tajemník OSN
  • Bronislaw Komorowski - polský prezident
  • Ivan Gašparovič - slovenský prezident
  • Werner Faymann - rakouský spolkový kancléř

Kdo zůstane doma:

  • François Hollande - francouzský prezident
  • Benjamin Netanjahu - izraelský premiér
  • Angela Merkelová - německá spolková kancléřka 
  • Barack Obama - prezident USA
  • David Cameron - britský premiér 

V centru Soči se otevře český konzulát

Češi mířící do dějiště olympiády budou mít ode dneška pro případ, že by potřebovali služby českých úřadů, k dispozici přímo v centru města konzulární kancelář. "Občané České republiky se na nás mohou obracet v nouzi v důsledku nešťastné události, v případě ztráty nebo odcizení cestovních dokladů, náhlého onemocnění, úrazu," řekl David Nový z konzulární kanceláře v Soči. Její pracovníci pomohou i v komunikaci s ruskými úřady.

Do Soči se podle odhadů chystají až 2 tisíce českých fanoušků. Aktuální doporučení k cestám do Soči naleznou lidé na webu ministerstva zahraničí.

Konzulární kancelář bude na ulici Pervomajskaja 19. Má nouzovou linku +7916 640 20 3.

Ministerstvo doporučuje obzvláště lidem, kteří pojedou bez cestovní kanceláře, registraci v systému DROZD (shromažďuje kontaktní údaje a předpokládanou trasu). Rovněž upozorňuje, aby lidé nepodcenili všechny náležitosti, které při vstupu do země musejí splnit.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články