Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Je to tu gigantické, říkají čeští sportovci o Soči

Soči - Olympijské hry v Soči budou sice oficiálně zahájeny až v pátek, olympijské vesnice už se ale postupně zaplňují sportovci a dvě horské jsou prakticky úplně plné. Přestože rozhodně vše není na sto procent připravené, s kvalitou ubytování ani doprovodnými službami problém není.

Poslední přípravy na ZOH v Soči
zdroj: Reutes autor: Gary Hershorn

Domy v takzvané Endurance Village v horách, která je vyhrazena pro běžce na lyžích a biatlonisty hned u tratí, jsou v rakouském či italském stylu, jen o hodně větší. Přímo před domem s českými vlajkami dnes pracovala asi dvacítka dělníků, kteří odsekávali led z dlažby, nedaleko frézovali jejich kolegové hromady sněhu. "Přehazujou to tady z hromady na hromadu," usmíval se při pohledu na dělníky tiskový mluvčí výpravy Alexandr Kliment.

V přímořské olympijské vesnici byl zatím klid. Až do dnešního dne v ní byli pouze zástupci vedení výpravy a čtyřčlenný rychlobruslařský tým v čele s Martinou Sáblíkovou. Dnes je doplnilo dalších deset lidí, v pětipatrové budově tak bude zaplněno první a druhé patro. Hlavní část objektu je vyhrazena pro hokejisty, kteří do Soči přiletí 6. a 10. února. "Ještě je to takové syrové, ale alespoň jsme měli více času na přípravu. Nebylo to ve stavu, jak je to dnes. Vypadalo to trochu jako holobyty. Přesouvali jsme nábytek, někde nebyly lampičky, skleničky, žárovky. Přendávali jsme televize a zapojovali je," řekl zástupce šéfa české mise Jan Hrdina.

Doprava materiálu do Soči rozhodně nebyla ideální. Například všechny bedny pro hokejisty dorazily vypáčené, přestože měl dopravce k dispozici i klíče k jednotlivým zámkům. Řada věcí navíc přišla se zpožděním a do špatných vesnic. "Přestože vše bylo řádně označené. Takže jsme to museli převážet z hor dolů a další věci zase na hory," uvedl Hrdina. Čeští sportovci jsou v horách ale nadšení. "Nám se tu líbí, je to pěkné, navíc svítí sluníčko," pochvalovali si Jakš s Razýmem.

Počasí si zatím pochvalují prakticky všichni. "Je to krásná zimní olympiáda. Vyfotil jsme se s palmama a poslal jsem fotku domů. Takhle bych si to představoval vždy," pousmál se trenér rychlobruslařů Petr Novák, který dnes vydržel ve vesnici hovořit venku s novináři řadu minut jen v tričku s krátkým rukávem. 

Olympijská vesnice se líbí i Sáblíkové

Šestadvacetiletá rychlobruslařská hvězda je v Soči od čtvrtka. V olympijské vesnici se tak stihla už plně rozkoukat. A líbí se jí. "Je to obrovské. Když jsme šli poprvé do jídelny, tak jsem nemohla uvěřit tomu, že je to tak daleko. To se potvrdilo, i když jsem se byla poprvé proběhnout. Je to tu gigantické," popsala Sáblíková, která startuje na třetích olympijských hrách.

Může tak porovnávat s Turínem 2006 a Vancouverem před čtyřmi lety. Jedna z hlavních hvězd české výpravy navíc může porovnávat i to, jak se za poslední rok změnily podmínky přímo v Soči. Loni se zde totiž představila na mistrovství světa na jednotlivých tratích. "Tehdy byla vesnice rozestavěná, takže jsme nic neviděli. Všude bylo bláto. Kolikrát chyběl asfalt, takže jsme jezdili na hliněných cestách. Teď mají vše hotové," uznala Sáblíková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články