Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Trejbal: Ze své pozice mohu jenom překvapit

Praha – Mužská část reprezentace alpských lyžařů nehýří ideální formou. Filip Trejbal se ani v jednom z letošních slalomů neprobojoval do druhého kola, Kryštofa Krýzla trápí nachlazení a o dva dny odsune odlet do Soči, na Ondřeje Banka doléhají zranění, která utrpěl za svou dlouhou a bohatou kariéru. Přesto čeští sjezdaři neztrácejí dobrou náladu. Na rozdíl například od Šárky Strachové, která bude obhajovat vancouverský bronz, na ně není vyvíjen tlak a mohou jen překvapit.

Filip Trejbal
zdroj: SLČR

Juniorskému mistru světa z roku 2005 Trejbalovi se příliš nedaří. Z posledních jednadvaceti slalomů světového poháru postoupil pouze jednou do druhého kola. Naposledy se v elitní třicítce objevil 11. března roku 2012. V letošní sezoně nastoupil k pěti závodům prestižního seriálu – třikrát nedokončil první kolo a ve zbylých dvou se mezi nejlepší třicítku nekvalifikoval. "Forma by mohla být rozhodně lepší. Snažím se to nějak zvrátit, ale bohužel se to zatím nedaří," posteskl si Trejbal.

Nadějného slalomáře začaly v minulosti trápit potíže s koleny. "Po operaci se ten stav zlepšil, ale není úplně stoprocentní. Nevím, do jaké míry mě to ovlivnilo výsledky," uvedl. "Měl jsem trochu opožděnou letní přípravu vlivem operace v loňské sezoně. Měl jsem méně času," řekl. Do karet mu v této sezoně nehrálo ani počasí. "Hlavní důvod bude letošní špatná zima. Je teplo, závodní tratě nejsou dobré. S našimi startovními čísly je to opravdu těžké se probojovat," dodal.

Cílem je první patnáctka

Ani v Soči se neblýská na lepší časy. "Sněhu prý bude dost, ale hrozí teplé počasí. To se projeví na kvalitě trati," upozornil Trejbal. V Turíně ani ve Vancouveru slalom nedokončil, přesto zůstává nad věcí: "Když se podívám zpátky na ty dva starty, možná jistá nervozita je, ale ze své pozice mohu jenom překvapit."

Ačkoli tomu forma nenasvědčuje, stále si klade Trejbal vysoké cíle. "Ideálně bych chtěl být do patnáctého místa. Do dvacátého bych byl spokojený. Co bude nad dvacítku, mě neuspokojí," dodal.

Bank už je v Soči, dobrá nálada mu nechybí

Zatímco Trejbala čeká jeho slalom až téměř na konci olympiády 22. února, do dějiště Her dnes odletěl jeho týmový kolega Bank. Je si vědom toho, že po zdravotních potížích, které ho v minulých letech trápily, nemá v Soči co ztratit a chce si závody hlavně užít. "Dobrá nálada, to bude můj trumf. Ostatní závodníci budou hodně chtít zajet dobrý výsledek, zatímco já jsem rád, že vůbec pořád lyžuju a že jsem na olympiádě. Výsledkem se nechám překvapit," řekl Bank.

"Je to tady pro nás ideální místo pro lyže, takže z tohoto hlediska je to v pohodě," nemá Bank problémy se zvyknutí si na podmínky v Soči. Netrápí ho ani vysoká nadmořská výška. "Věděli jsme o tom, jsme na to připravení. Teď už se dolaďují jen drobnosti, tyhle věci moc ovlivnit nejdou," dodal. Na závodní tratě se lyžaři postaví poprvé dva dny před úvodní disciplínou, kterou bude 9. února sjezd.

V minulých letech si prošel velkými zdravotními obtížemi včetně zlomeniny čelisti, vykloubeného ramena či neznámé nemoci, která ohrožovala nejen jeho kariéru, ale i život. Dal se však dohromady a nyní věří, že je připraven, aby konkurenci zaskočil. "Jen mě trochu bolí koleno, ale to je v našem sportu normální. Docela dobře se cítím ve sjezdu a vypadá to, že bych měl startovat v první třicítce. Když budou dobré podmínky, tak by mohlo přijít nějaké překvapení," prohlásil Bank. "V minulosti jsem maličko šahal po jedné či dvou medailích, to se nepovedlo, tak se budu snažit tentokrát. Bude to ale těžké. Když budu do šestky, tak to bude v pohodě," dodal.

Pro medaili s rizikem

Největší šance si dává v superkombinaci, kde už na olympijských hrách obsadil šestou a sedmou pozici. "Když budu jezdit rychle ve sjezdu, tak v superkombinaci šance je. Uvidím, na jaké pozici budu po sjezdu. Když to půjde, zkusím zaútočit na medaili," slíbil.

S riskantní taktikou prý v případě ideální jízdy není medaile nereálná. "Ve slalomu je velký rozdíl jet na 80 nebo 100 procent. Jsou tam dobří sjezdaři, kteří pak mohou slalom protaktizovat. Když člověk podá nadstandardní výkon, tak může ve slalomu hodně získat. Je tam ale to riziko 60 ku 40, že vypadne. Hlavní je, abych zajel dobře sjezd, abych o tomhle mohl uvažovat," doufá lyžař ze Šumperska.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články