Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Bauer hází stres za hlavu. Ale před prvním startem nervózní budu, říká

Praha – Jedním ze čtveřice českých sportovců, pro které budou patrně olympijské hry v Soči rozlučkové, bude i Lukáš Bauer, trojnásobný olympijský medailista. Jsou to už jeho páté Hry. Zkušená opora české reprezentace nervozitu zatím necítí, ničeho se neobává. Rád by se popral s těmi nejlepšími, medailemi se stresovat nehodlá.

Lukáš Bauer
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Generálka na Soči nedopadla nejhůře, ale stoprocentně s patnáctým místem na patnáctikilometrové trati spokojený být Bauer také nemůže. "Po závěrečné přípravě před olympiádou ještě dobíhala únava. Patnáctka, bylo to zhruba třináct vteřin od první desítky, je docela slušným příslibem s výhledem k olympiádě," uvedl.

Běžec na lyžích se nechce stresovat boji o medaile. "Úspěch už je nominace na olympiádu. A ambice závodní? Jednoznačným cílem bylo bojovat s těmi nejlepšími, a jestli to dopadne na medaili nebo těsně za ní, to se uvidí v závodech," pronesl Bauer.

Podobně jako před Hrami v Salt Lake City 2002 a před Vancouverem pojede Bauer na tratích, na nichž dosud nezávodil. Hlavu si kvůli tomu nedělal. "Je to nová lokalita a pro mě to bude určitým způsobem premiéra. Nevím, do čeho jedu, ale obavy nemám žádné," řekl.

Doufal, že v pohodě zvládne i přechod do nadmořské výšky okolo 1 400 metrů, v níž se nachází běžecký areál v Krasné Poljaně. "Mělo by to probíhat bez problémů. Uvědomuju si, že každý místo je specifické, ale nebojím se toho," řekl.

To nedůležitější možná přijde hned na úvod

Prvním a hlavním Bauerovým závodem by měla být klasická patnáctka 14. února. Na této distanci a tímto stylem získal v kariéře nejvíce úspěchů. Vedle olympijského stříbra dojel druhý i na mistrovství světa v Liberci 2009. "Já vůbec netuším, která disciplína by měla být top," nechtěl se Bauer dostávat pod tlak, ale vzápětí dodal: "Patnáctkou začínám, a protože to je intervalový start, tak do ní jednoznačně vkládám trochu větší naděje. Hned za dva dny jsou ale štafety, v kterých máme po Vancouveru na co navazovat. Další starty jsou s otazníkem." 

Bauer startoval poprvé v Naganu 1998, v Salt Lake City o čtyři roky později mu ještě útok na cenný kov nevyšel, ale v Turíně vybojoval stříbro. Další dvě medaile přidal ve Vancouveru, kde skončil třetí ve volné patnáctce a ve štafetě. "V závodě vám ale nikdo nic nedá jenom proto, že jedete na pátou olympiádu," řekl šestatřicetiletý Bauer. Zkušenosti z předchozích Her mu pomůžou zvládnout tlak. "Před prvním startem budu nervózní, ale atmosféra Her na mě nedolehne tolik jako na nováčky. Na trati ale budou podmínky stejný pro všechny," řekl běžec.

Zadní olympijská vrátka zůstávají pootevřená

Bauer nejspíše skončí s lyžování příští rok po mistrovství světa ve Falunu. Před cestou do Soči si nechal prostor k olympijskému návratu. "Už jsem to slyšel, že to bude moje poslední olympiáda. Sám jsem to zmínil, ale nechal bych otevřený, jestli to je moje poslední olympiáda," usmál se celkový vítěz SP z roku 2008.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články