Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Strachová plánuje kandidovat do MOV a místo v Soči trénovat v Rakousku

Praha – Do Soči vojenským speciálem odlétla už i jedna z největších postav české výpravy Šárka Strachová. Bronzovou medailistku z Her ve Vancouveru čeká tentokráte i řada nesportovních povinností. Krom závodu ve slalomu a superkombinaci se premiérově chystá i na slavnostní zahájení, kde bude vlajkonoškou české výpravy. Bude také usilovat o zvolení do Komise sportovců Mezinárodního olympijského výboru.

Šárku Strachovou do Soči vyprovodil novopečený ministr obrany Martin Stropnický
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

V Soči bude Strachová obhajovat bronz z poslední olympiády. Ač se jí v posledních sezonách světového poháru tolik nedaří, i tentokrát si věří česká lyžařka na medaili. "Forma stoupá. Doufám, že ještě o kus vystoupá. Ambice na medaile jsou vysoké. A protože jednu olympijskou medaili už mám doma, tak nemůžu odjíždět na olympijské hry s jiným cílem než se pokusit a udělat maximu pro to, abych přivezla další," vyhlásila Strachová.

V posledním testu před olympijskými hrami ve slalomu světového poháru v Kranjské Goře dojela devátá, a tak věří, že medaile není utopií. "S umístěním jsem spokojená, protože jsem to zvládla i na těžkých podmínkách, které mi dříve neseděly. Každopádně bych to deváté místo ale nedávala do souvislosti s olympiádou. V Soči to bude úplně jiný závod. Navíc se slalom pojede až za tři týdny," připomněla Strachová.

Mezi závody do Rakouska na trénink 

Nyní se plně soustředí na superkombinaci, která se uskuteční 10. února. "Chtěla bych dobře zajet kombinační sjezd. Pak si budu moci vyzkoušet sjezdovku i pro slalom," připomněla Strachová, která před čtyřmi lety ve Vancouveru byla v kombinaci sedmá. "Ještě jsem tam nikdy nezávodila, takže jak sjezdovky – a centrum vůbec – zatím znám jen z doslechu," připomíná Strachová.

Po kombinaci plánuje Strachová Soči na týden opustit a zamířit do Rakouska, jelikož v dějišti olympiády nebudou pro trénink volné sjezdovky. "Už jsem podobný postup zvolila v Turíně a plánovali jsme to i ve Vancouveru, ale tam se kvůli počasí měnil program a museli jsme zůstat. Teď věřím, že to počasí dovolí a 11. února pojedeme do Rakouska a vrátíme se až na slalom," popsala plán.

V čele české výpravy

Na úplný začátek však lyžařku čeká něco zcela nového – bude vlajkonoškou české výpravy na úvodním slavnostním ceremoniálu. "Je to krásný pocit. Je to pro mě čest. A je to pocit o to silnější i proto, že jdu poprvé na zahájení. Reprezentovat zemi s vlajkou bude určitě silný zážitek," uvědomuje si Strachová.

O nesení vlajky dostávala rady od sportovního ředitele ČOV Martina Doktora, který byl vlajkonošem na letních hrách 2000 v Sydney. "Říkal mi, že to není zas až tak těžké. Zvládli to jiní sportovci přede mnou, tak to snad také zvládnu. Určitě to bude velký zážitek a doufám, že k tomu přidám i sportovní zážitky," dodala.

Hurá do komise

Navíc bude v Soči usilovat o zvolení do Komise sportovců Mezinárodního olympijského výboru. "Velké kampaně neplánuji, to ani nejde. Pokud se mě sportovci budou chtít na něco zeptat, tak jsem jim plně k dispozici. Poznají mě podle speciálního odznaku, kteří kandidáti nosí. O kandidaturu se jinak můžu zasloužit jen dobrými výsledky," dodala. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články