Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Šlesingr: Kdybych neměl zodpovědnost vůči biatlonu, do Soči bych asi nejel

Soči/Praha - Kritika blížících se olympijských her každým dnem sílí. Zdaleka ne jen novináři, aktivisté a občanská sdružení spílají Putinovu režimu za nedodržování lidských práv i práv zvířat a přemrštěný rozpočet olympiády, který se rozpustil v korupčních praktikách. Kritické hlasy se začínají ozývat už i ze samého centra olympijského hnutí - od sportovců. Naposledy se vůči ruským Hrám ostře ohradili Michal Šlesingr a Vavřinec Hradilek.

"Dnes opravdu nezávidím sportovcům, že vrchol jejich kariéry se odehrává v místě, kde došlo a dochází k potlačování lidských práv a svobod, tak jak to u nás bylo v dobách minulých, tam kde jedna olympiáda stojí více než 21 Her předchozích, a přitom jde z větší části jen o korupční 'budgety'," napsal na své facebookové stránce kajakář Hradilek, který se sám účastnil dvou letních olympijských her.

Ještě radikálnější je biatlonový reprezentant Michal Šlesingr, který už se s týmem připravuje přímo v dějišti Her. "To jsme opravdu takoví ignoranti, že tyhle věci budeme přehlížet a tolerovat? Mně se to teda pěkně příčí, a kdybych neměl nějakou zodpovědnost vůči týmu, českému biatlonu a rodině, možná bych tady ani nebyl. Být figurkou v divadle bezpráví a lidské omezenosti není k radosti, ale k pláči," píše na svém blogu Šlesingr.

Český biatlonista už dříve veřejně kritizoval delfinárium v Soči, které kvůli zvýšení výdělků během olympiády nechalo odchytit dvě mláďata kosatek. Nejednalo se však zdaleka o jediná zvířata, která musela trpět kvůli Hrám v Soči. Ruské úřady totiž zřejmě nechaly utratit tisíce volně žijících psů a koček, aby město vypadalo čistší.

"To, jakým způsobem se v Sochi rozhodli takových psů zbavit, mi jako člověku, který má dva psy doma, nahání husí kůži. Volně žijící psy a kočky se totiž v Soči rozhodli otrávit, takže tato zvířata umírají dlouhou dobu a velmi krutým způsobem. Když jsem viděl několik videí trpících psů na internetu, jen mě napadla otázka, jakou cenu že má Soči 2014? Desetimiliardy eur? Čert je vem, ač si o tom můžeme myslet cokoli, peníze se prostě utrácí, ale proč musí stát také tisíce životů?" ptá se Šlesingr.

Později však Šlesingr své vyjádření na adresu Ruska mírnil. "V žádném případě nemám potřebu nijak špinit Rusko a jeho obyvatele, k čemuž mě nikdo ani nenabádal a není to mým cílem. Našel bych tu určitě i pozitivní záležitosti, nicméně momentálně mi leželo v žaludku spíš několik těch negativních."

Hradilek: Toto není ta správná olympiáda

Kajakář Hradilek sice "má to štěstí", že se zimních Her v Rusku neúčastní, sám má však podobnou zkušenost s pompézní olympiádou pořádanou nedemokratickým režimem. "Odmala jsem všechny OH sledoval a moc se vždy těším na všechny další, a to především na výkony našich sportovců. Zároveň si hrozně moc vážím, že jsem mohl aktivně prožít a srovnat tak dvě olympiády, sobě naprosto odlišné," popisuje.

"Jedna (Peking) právě podobná té nadcházející v Soči a druhá (Londýn), která byla minimalistická, skromná, 'levná' a přitom, bez ohledu na můj výsledek, o hodně zábavnější než cirkus, za kterým stálo VIDITELNĚ spousta peněz a utrpení místních občanů," srovnává Hradilek.

"Dnes mám však tu výhodu, že se téhle akce neúčastním, tak bych jen rád připomněl, že toto není ta správná olympiáda. Tohle je jen ukázka moci a nechutné touhy ruských oligarchů a funkcionářů všech možných výborů. Oceňuji gesta předních světových politiků, kteří se nezúčastní. Protože pokud je olympiáda nepolitická záležitost, do Ruska by své cesty měli zrušit i ostatní představitelé států a nechat Putina Putinem," zakončuje Hradilek. 

Zdroj
ČT sport, slesingr.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články