Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Vřelý Vancouver rozpálil zimní Hry dočervena

Jako mnoho jiných byly zatím poslední olympijské hry ve Vancouveru nezapomenutelné. Na co ovšem jen stěží zapomenout? Na nezvykle teplé únorové počasí, které místní nezažili několik desítek let, na záplavu do červené barvy oděných kanadských fanoušků, na historicky nejúspěšnější vystoupení českých a československých sportovců, na radující se Martinu Sáblíkovou, na propadák českých hokejistů… Jako na mnoha olympijských hrách bylo emocí a zážitků vrývajících se do paměti nespočet. Ale Kanada uměla doruda rozehřát Hry v čase bílé.

Olympijské kruhy při zahájení Her ve Vancouveru
zdroj: ČTK/AP

Hry vlastně ani nezačaly a gruzínský sáňkař Nodar Kumaritašvili se zabil při tréninku ve velmi nebezpečném ledovém korytě. I při závodech se několik sportovců zranilo, a tak sáňkaři své cíle poněkud přehodnotili. "Můj cíl je čtyřikrát dojet do cíle zdravý," uvedl například lichtenštejnský pilot dvojbobu Michael Klingler. A podobně na tom byl i bronzový sáňkař Patric Leitner, který hned po závodě ukončil kariéru. "Už nepojedu ani metr navíc. Asi bych se z toho nervově zhroutil," řekl.

Do Kanady zamířila rekordní česká výprava, jež čítala 92 sportovců a své ambice naplnila. Před osmi lety v Turíně měli čtyři medaile. V československé historii "cinklo" v Sarajevu 1984 rovněž šest medailí, tenkrát ale nebyla ani jedna z nich zlatá.

Martina Sáblíková - ve Vancouveru dvakrát zlatá a jednou bronzová
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Budou zapsané jako dobré hry, ač začaly nešťastně tragickou událostí a nepřálo počasí," prohlásil tehdejší předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek. Českou medailovou bilanci otevřela zlatem Sáblíková na trojce, sbírku doplnila mírně nečekaným bronzem na 1 500 metrů a uzavřela sice očekávaným, ale velice vydřeným triumfem na závěrečné pětce. Jako první český sportovec tak získala na zimních hrách tři cenné kovy.

Dvakrát bronzový byl běžec na lyžích Lukáš Bauer. Třetí místo vybojoval bývalý vítěz světového poháru na volné patnáctce a nejpřekvapivější byl bronz štafety, o které se spolu s Bauerem zasloužili Martin Jakš, na třetím úseku Jiří Magál a takticky finišující Martin Koukal. Šestou medaili, rovněž bronzovou, přidala stálice slalomových svahů Šárka Záhrobská (nyní Strachová).

Největším zklamáním Her pro české fanoušky byli hokejisté. Ti navázali na čtvrtfinálové porážky z posledních tří mistrovství světa a neobhájili bronzové medaile z Turína. Tým Vladimíra Růžičky v čele s hvězdou Jaromírem Jágrem v osmifinále odvrátil blamáž proti Lotyšsku gólem v prodloužení, pak ale nevstřelil branku Finsku a nepostoupil.

Ruský debakl, Kanadský triumf

Zklamaní z celého průběhu Her ve Vancouveru museli být pořadatelé letošní olympiády. Zatímco Češi se umístili na více než lichotivém čtrnáctém místě v pořadí národů, Rusové skončili jen o tři příčky před nimi. V generálce na Soči utrpěli debakl, pro Rusko to při zisku třech zlatých, pěti stříbrných a sedmi bronzových byl nejhorší výsledek v olympijské historii.

Kanadští hokejisté po vítězství na OH ve Vancouveru
zdroj: ČTK/AP

Naopak pro domácí Kanaďany to byl nadmíru velký úspěch. Sice se jim na počátku soutěží příliš nedařilo, ale skvělý finiš v posledních dnech včetně hokejového triumfu znamenal čtrnáct zlatých medailí, což je historický rekord.

Hrdinové a nezapomenutelné příběhy

Královnou her se stala norská běžkyně na lyžích Marit Björgenová, která stála na stupních vítězů po všech svých startech. Jako jediná měla pět medailí, z toho tři zlaté. To už se podařilo pouze čínské reprezentantce v shorttracku Wang Meng, která ale ke třem titulům už žádnou další medaili nepřidala. Mužům kraloval běžec Petter Northug z Norska, kterému se zpočátku moc nedařilo, ale nakonec má jako jediný muž čtyři medaile a z toho dvě zlaté.

Údiv vzbuzoval bronz slovinské běžkyně na lyžích Petry Majdičové, která krátce před sprintem spadla ze srázu do potoka, zlomila si žebra a přivodila lehký pneumotorax. V medailovém cíli pak kolabovala bolestí. "Tohle není bronzová medaile. Je to zlato s malými diamanty. Medaili jsem měla už za to, že jsem šla na start," řekla po finále dojatá Majdičová, než odjela do nemocnice s propíchnutou plící.

Asi nejnaštvanějším sportovcem byl nizozemský rychlobruslař Sven Kramer, který na trati 10 000 metrů přišel o zlatou medaili jen kvůli chybě trenéra, který ho poslal do jiné dráhy a zavinil diskvalifikaci. "Pár kol před koncem jsem věděl, že je něco špatně. Viděl jsem svou přítelkyni na tribuně, jak se drží za hlavu, a říkal jsem si: 'Sakra, tady se něco pěkně podělalo,'" uvedl po smolném závodě Kramer. Někdejší prezident MOV Jacques Rogge měl pro tuto událost trochu netypické vysvětlení. "Tohle byla ukázka mystiky olympijských her," řekl Rogge.

Medailová bilance
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Obdiv si vysloužila také švédská lyžařka Anja Pärsonová. Ta při sjezdu předvedla šedesátimetrový skok zakončený hrozivým pádem, ze kterého si odnesla naštěstí jen pohmožděniny. "Zkombinovala hned dvě disciplíny. Alpské lyžování a skoky na lyžích," komentovala pád své soupeřky Kanaďanka Emily Brydonová. Druhý den nastoupila Pärsonová s pořádnou porcí modřin do superkombinace a získala bronz.

Zlou krev způsobilo rozhodnutí sudích, že nejlepším krasobruslařem je Američan Evan Lysacek namísto favorita z Ruska Jevgenije Pljuščenka. Ten jen s těžkým srdcem přijímal stříbro.

Ole Einar Björndalen na olympijských hrách ve Vancouveru
zdroj: ČTK/AP

Do historie se zapsal norský biatlonista Ole Einar Björndalen. Přestože se mu moc nedařilo, nakonec získal šesté zlato a je s 11 cennými kovy za krajanem Björnem Dähliem na druhém místě historické olympijské bilance.

V Soči se budou dozajista psát nové rekordy a přepisovat historické tabulky. Na otázky, zda Björndalen překoná Dählieho nebo jak moc rozmnoží Björgenová nebo Northug své medailové sbírky, si budeme pár dní muset ještě počkat. A třeba budou padat i podobné slovní perly jako ve Vancouveru, když se šéf hokejové federace René Fasel pokusil vysvětlit, proč byly v ženském hokeji na Hrách takové rozdíly. "V Kanadě hraje hokej 80 000 žen, v USA 60 000 a na Slovensku 267 žen. Když změří síly 80 000 žen s 267, tak to dá výsledek 18:0," prohlásil. Nechme se překvapit.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články