Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Do Soči dorazil zpožděný náklad českého materiálu, biatlonisty čekají první tréninky

Soči - Zatím největší problém českého týmu v Soči, zpožděná doprava materiálu, je vyřešen. Po týdnu bylo uvolněno z celního skladu cargo s kancelářskou výbavou mise a částí sportovního vybavení, nyní probíhá jeho distribuce do olympijských vesnic. Tam už si sportovci smějí také vzít své pití a potravinové doplňky. Čeští olympionici v Soči už bydlí, všechno je připraveno pro příjezd dalších členů výpravy.

Vestibul centrální vlakové stanice v Soči
zdroj: ČTK/AP autor: David Goldman

"V noci přivezli do přímořské vesnice kamion, který se překládal do dalších náklaďáků směr horské vesnice," řekl mluvčí výpravy Alexandr Kliment. "Takže si konečně můžeme vyzdobit domy v olympijských vesnicích vlajkami," radoval se šéf české mise Martin Doktor. "Všichni jsou ubytovaní bez problémů, začínají s tréninky," doplnil bývalý rychlostní kanoista a dvojnásobný olympijský vítěz.

Olympijské vesnice jsou připraveny. Nejlepší je prý zázemí pro sportovce v horách, kde v areálu nedaleko tratí bydlí čeští biatlonisté a běžci na lyžích. "Úroveň bydlení, stravování a služeb je tady asi nejlepší," hlásil z vesnice dlouholetý šéf českých olympijských misí František Dvořák. "Máme celý dům. Snažíme se získat o apartmán víc, abychom měli více prostoru pro lékařské zázemí. Až na drobnosti typu zaseknuté dveře vše funguje," řekl.

V druhé horské vesnici se o den zpozdilo otevření jídelny, která ale už funguje. "Zatím chybí závěsy na oknech a ramínka ve skříních, ale máme slíbené, že vše dají organizátoři o víkendu do pořádku," přiblížil Kliment. V horách přes noc sněžilo, nyní je tam mlha a aktuální teplota kolem nuly.

Doprava zatím v Soči funguje bez problémů. "Autobusy fungují, máme tady auta k dispozici, zatím není problém. Ale to se samozřejmě může změnit, až se do Soči dopraví všichni sportovci, funkcionáři a další lidé," uvedl Kliment.

Sport
zdroj: ČT4

Kontroly jsou podle něj standardně na vysoké úrovni a nijak dramaticky se neliší od kontrol na poslední olympiádě v Londýně. Novinkou je pouze skutečnost, že při kontrolách je nutné pustit elektronická zařízení. "Ve spolupráci s šéfy ostatních misí se podařilo domluvit, že jídlo a pití si sportovci mohou do vesnice nosit svoje," prozradil Kliment.

Dnes by se na tratě měli vydat na trénink biatlonisté a běžci na lyžích, o víkendu i ostatní čeští sportovci. Druhé letadlo s dalšími členy výpravy přiletí do Soči v úterý, český tým bude přivítán do olympijské vesnice oficiálně ve středu. Ve čtvrtek pak začnou kvalifikace boulařů (Sudová) a snowboardistek v disciplíně slopestyle (Pančochová), slavnostní zahájení her se uskuteční v pátek 7. února.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články