Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Sudová oprášila turínský D-spin, dvojitou helikoptéru neriskne

Praha - V aktuální sezoně sice nemá nejlepší výsledky, přesto se chce akrobatická lyžařka Nikola Sudová vrátit z olympijských her s medailí. Věří si, má jasno o skocích a podle svého okolí prý v tréninku jezdí nejlépe za poslední roky. V kvalifikaci bude Sudová skákat na horním skoku helikoptéru s pozicí a dole salto s krosem a ve finále znovu zařadí staronový skok mimo osu těla zvaný D-spin.

Nikola Sudová
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Má dvě medaile z mistrovství světa a ve světovém poháru se ve své kariéře postavila na stupně vítězů v třiadvaceti případech, dvakrát vyhrála. Naposledy byla na pódiu loni v únoru v japonském Inawaširu, kde skončila druhá. V této sezoně se jí ale tolik nedaří, do desítky se v šesti závodech dostala dvakrát, nejlépe šestá byla v Deer Valley. "Výsledky letos nejsou ideální, ale podle mnohých jezdím nejlíp za poslední čtyři roky. I v tréninku za mnou chodí trenéři, že super, ale pak přijde závod a neumím to prodat," líčila Sudová.

Jednatřicetiletá boulařka odjela na svou čtvrtou olympiádu, ale už v Turíně 2006 pomýšlela na cenný kov. Už tam skákala D-spin, který tehdy rozhodčí podle ní nedostatečně ohodnotili. "Občas tu jízdu vidím a jsem čím dál víc naštvaná, protože to byla tehdy dobrá jízda," láteřila Sudová i po osmi letech. To by se ale v Soči prý mělo změnit. Sudí začali nový skok brát vážně, na SP v Deer Valley byla sestava rozhodčích stejná, jako bude v Rusku. "Já jsem s nimi spokojená, podporují nové skoky, ale také kladou důraz na techniku. Jsou na mé straně," věřila.

Na olympiádě se rozhodla neriskovat se zařazením dvojité helikoptéry, kterou přitom piluje už léta. "Stačí jen jeden nový skok, to budu mít jistotu. Dva by byly hodně těžké si hlavně v hlavě připravit," vysvětlila. "D-spin jsem skočila teď na tréninku pětkrát za sebou v celé jízdě, odjetý, bez problémů, já si myslím, že to je připravený," ujistila.

Před čtyřmi lety operované koleno drží, v pořádku je i kotník, který si lehce zranila před Vánoci. "Jsem fit, jen trochu nachlazená, ale to bude v pořádku," prohlásila. I proto chce medaili. "Realisticky to je zlato," žertovala, ale zase ne tolik. "Chci medaili, mám na ni, chce to jen prodat, co jsem tomu sportu za těch x let dala. A taky by to chtělo trochu toho štěstíčka," usmála se. "Ale odjíždím, že tu medaili chci," měla jasno.

Vadí jí jen skutečnost, že kvalifikace se koná v Soči příští týden ve čtvrtek, den před zahájením her. "Radši bych, kdyby se to jelo až po zahájení, dá se předpokládat, že tam nepřijde tolik lidí," myslela si. Nic s tím ale neudělá, finále má hned druhý den po zahájení. "Takže budu mít brzo po závodech a pak si to užiju," plánovala s úsměvem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články