Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Bobisté vyrazí na olympiádu v pěti, v Soči pojede i dvojbob

Praha – Po generační obměně a s velmi střízlivými cíli vyráží na olympiádu čeští bobisté. Oproti minulým Hrám v kanadském Vancouveru, kde startovaly dvě posádky čtyřbobů a navíc dvojbob, výprava trochu prořídla, české barvy bude v Soči hájit jen jeden čtyřbob a dvojbob. Vzhledem k omezeným finančním prostředkům navíc budou bobisté opět spoléhat spíš na sportovní nadšení než na zázemí na úrovni světového standardu.

Posádka českého dvojbobu
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

V probíhající sezoně se českým bobistům vesměs příliš nedařilo. "Budeme se samozřejmě snažit zajet co nejlepší výsledek. Konkurence se ale hodně zvětšila, všichni šli dost kupředu materiálem, rychlostí na startech i kvalitou pilotů," říká pilot Jan Vrba. Na posledním světovém poháru v Königssee se ale podařilo čtyřbobu zajet 17. nejlepší čas a Vrba s brzdařem Michalem Vackem se dodatečně do Soči probojovali i s dvojbobem.

Start dvou strojů zároveň znamenal možnost nominovat pátého člena výpravy jako náhradníka, na olympiádu se tak podívá i brzdař Jan Stokláska, účastník Her ve Vancouveru. "Honza se vrátil po zranění a v Königsee byl členem posádky, zatím ale nemá potřebnou výkonnost. O definitivním složení posádky se rozhodne až v Soči," dodává Vrba.

Vrba se od předchozí olympiády posunul na pozici nejlepšího českého pilota, jeho předchůdce Ivo Danilevič ukončil kariéru. Zároveň to však znamená, že právo startu v Soči má pouze jeden čtyřbob. "Minulý rok začal jezdit Radek Matoušek, ale ještě není dostatečně vyježděný a výsledky tomu také odpovídají. Proto se také kvalifikoval pouze jeden čtyřbob," vysvětluje člen posádky čtyřbobu Dominik Suchý.

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články