Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Soči za 1,5 bilionu: Navalnyj zveřejnil korupční mapu

Moskva - Interaktivní mapu korupčních praktik, které údajně ovládly budování olympijských sportovišť, komunikací a hotelových kapacit v Soči, zveřejnil na webu známý ruský aktivista a bloger Alexej Navalnyj. Ruská opozice upozorňuje, že přestavbu Soči doprovázelo rozsáhlé úplatkářství. Mapa má být protiváhou oficiálních statistik, které podle autorů mapy přiznávají jen sedminu skutečných nákladů.

Navalného mapa korupčních praktik v Soči
zdroj: sochi.fbk.info autor: ČT24

"Už nás nebaví sledovat, jak se žongluje s čísly," napsal Navalnyj v komentáři k webové mapě v narážce na tvrzení viceprezidenta Dmitrije Kozaka, podle něhož přišla Rusko olympiáda na 214 miliard rublů (124 miliard korun). Navalnyj uvádí, že skutečné náklady dosáhly částky 1,5 bilionu rublů (870 miliard korun).

Autoři mapy Encyklopedie plýtvání - cena olympiády vycházeli z výdajů z federálního rozpočtu, uvolněných na budování sportovních objektů a infrastruktury. Připočetli výdaje státních podniků aktivních v Soči, nevratné půjčky ruských bank pro investory, sumu soukromých investic a rozpočtové výdaje Krasnodarského kraje, kam Soči územně patří.

Údaje na mapě, věnované jednotlivým olympijským objektům, obsahují i porovnání ceny na jejich výstavbu v Soči s cenou obvyklou v zahraničí. Například náklady na výstavbu dopravního koridoru mezi lokalitami Adler a Krasnaja Poljana dosahovaly částky 285 miliard rublů (165 miliard korun), což je podle autorů mapy téměř dvojnásobné předražení.

Alexej Navalnyj
zdroj: ČTK/AP autor: Dmitry Lovetsky

Ruská vláda údaje o nákladech zveřejněné Navalným věcně nezpochybňuje. Vicepremiér Kozak uvádí, že oficiální cifra 214 miliard se týká pouze nákladů na výstavbu objektů, které s pořádáním olympijských her bezprostředně souvisejí. Ostatní náklady, spojené s ochranou životního prostředí, energetikou či dopravou, vládní úřady do celkové sumy nákladů na Hry nezahrnují.

Ruská opozice upozorňuje, že přestavbu Soči doprovázelo rozsáhlé úplatkářství. Bývalý vicepremiér Boris Němcov nedávno uvedl, že v kapsách korupčníků zůstalo až 60 procent nákladů, jiné zdroje hovoří zhruba o třetině z celkové sumy. Prezident Vladimir Putin případy úplatkářství nevylučuje, na rozsáhlou korupci ale podle něj kontrolní orgány nenarazily.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články