Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Erbanová: Každý sem jede s tím, že chce být nejlepší

Praha – Když se v České republice řeknou pojmy rychlobruslení a olympiáda, většině fanoušků se vybaví Martina Sáblíková. Avšak v Soči by chtěla uspět i druhá česká naděje na ledových oválech, Karolína Erbanová. Teprve jedenadvacetiletá reprezentanka absolvuje již svoje druhé Hry a ráda by minimálně vylepšila umístění z Vancouveru. "Cíle však nikdy nikomu neříkám," prozradila. Závod na 500 metrů začíná v 13:45 SEČ, přímý přenos odvysíláme zde.

Erbanová, která se specializuje na kratší tratě, při své premiéře pod pěti kruhy startovala hned ve třech disciplínách. Tehdy teprve sedmnáctiletá závodnice skončila na pětistovce třiadvacátá, v závodě na 1 500 metrů pětadvacátá a nejlépe si vedla na kilometru, kde byla dvanáctá.

Za poslední čtyři roky však rodačka z Vrchlabí udělala velký výkonnostní pokrok. Stala se několikanásobnou juniorskou mistryní světa a na svých oblíbených tratích atakuje světovou špičku. To by chtěla potvrdit i v Soči, kde by chtěla zabojovat o přední příčky. "Cíl ale nikdy nikomu neříkám. Každý sportovec však jezdí na závody s tím, že chce být nejlepší, takže já bych chtěla podat optimální výkon a uvidíme, jak to dopadne," řekla trochu tajemně Erbanová, jež se na Hry dlouho před začátkem těšila. "Každý sportovec si tam přeje jet, jelikož je to krásný zážitek."

K výkonnostnímu růstu vítězce jednoho závodu světového poháru pomáhají i společné tréninky s dvojnásobnou olympijskou vítězkou z Vancouveru Sáblíkovou. "Martina je pro mě určitě vzor. Je to taková průkopnice v Česku. To se nedá opomenout. Vidím ji každý den, v přípravě či normálním životě, a to člověku něco dá," prozradila.

Tréninky českých závodnic však nejsou zcela totožné. "Společně se rozjíždíme. Potom já jdu spíše do rychlejších úseků. Martina se zase soustředí na svoje," řekla Erbanová, podle které příprava svěřenkyň trenéra Nováka je oproti jiným reprezentacím trochu odlišná. "Nemáme halu, a tak je naše příprava hodně pestrá. Neustále něco vymýšlíme."

Erbanová se Sáblikovou tak před olympiádou trávily čas kromě ledu také často v lese či v posilovně. "Pokud si však mám vybrat mezi ledem a posilovnou, tak bych vždycky volila led. To je důvod, proč děláme veškeré ty věci okolo," dodala Erbanová.

Je nám líto, video expirovalo.
Den s rychlobruslařkou Karolínou Erbanovou
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články