Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Co dělá z her v Soči nejdražší olympiádu v historii? Teplo, korupce a bezpečnost

Soči - Olympijské hry v Soči budou vůbec nejdražší v historii, podle odhadů budou stát přes 50 miliard dolarů. Pro srovnání, letní Hry v Pekingu stály o deset miliard méně a poslední Hry v Londýně pak přišly sotva na třetinu. A to by přitom zimní olympiáda měla být oproti těm letním levnější. Jenže ne v Rusku a ne v Soči.

Sport
zdroj: ČT4

Když Rusko v roce 2007 získalo pořadatelství letošní zimní olympiády, tvrdilo, že za Hry utratí 12 miliard dolarů. Jenže jak postupně přibývala nová sportoviště, hotely a silnice, výdaje pomalu rostly. Oproti plánům budou Hry více než čtyřikrát dražší. 

Že měli Rusové ambiciózní představy, naznačoval už plánovaný objem nové infrastruktury. Jedním z nejdražších projektů bylo vybudování vysokorychlostní železnice, která spojuje Černé moře s horami, kde vzniklo centrum pro lyžování. Jen výdaje na toto padesátikilometrové dopravní spojení (8,7 miliard) byly vyšší než rozpočet na celé zimní hry ve Vancouveru v roce 2010. 

Kolik stály olympiády?
zdroj: bussinesinsider.com

Plánovaný rozpočet se u Her moc dodržet nedá

A jak se v Soči stavělo a stavělo, náklady neustále rostly a rostly. Podle odborníků přitom není taková výdajová spirála u olympijských her nic výjimečného. Alison Stewartová z oxfordské univerzity říká, že v průměru tyto obrovské projekty překročí plánovaný rozpočet o 179 procent

Jenže Hry v Soči se do toho průměru nevejdou ani náhodou. CNN poznamenává, že už od počátku byla volba této ruské lokality přinejmenším zvláštní. Průměrné teploty v zimních měsících se v tomto přímořském městě pohybují kolem 10 stupňů Celsia. Už od loňska se sem proto vozí sníh. 

Navíc veřejnost se o mnohých dodatečných nákladech ani nedozví. Po nedávných sériích útoků ve Volgogradu Rusové zpřísňují bezpečnost a i to samozřejmě bude něco stát. 

A ruské Hry prodražuje i korupce. Bývalý vicepremiér Ruska a hlasitý kritik Vladimira Putina Boris Němcov upozornil na to, že spousta peněz mizí kdovíkde. Podle něj se zpronevěřilo až 60 procent výdajů. "To odpovídá normální výši úplatku v Rusku," tvrdí. 

Co všechno v Soči kvůli olympiádě vzniklo? Podívejte se ve FOTOGALERII (//ct24/svet/259215-soci-lesk-bida-a-posramocena-svoboda/). 

Na olympiádě se dá i vydělat

Eva Kassensová-Noorová z michiganské univerzity ale upozorňuje, že olympiáda, to nejsou jenom výdaje, města totiž do budoucna mohou také počítat s nemalými příjmy. Dobrým příkladem je třeba Barcelona, ta pořádala letní olympijské hry v roce 1992. Díky tomu tady vznikla moderní pláž a přístaviště. Z průmyslového města se tak Barcelona přeměnila v moderní středomořskou turistickou destinaci. Z olympiády tak svým způsobem těží dodnes.  

Kassensová-Noorová naznačuje, že i Rusko by na jakémsi poolympijském efektu mohlo vydělat. Pokud se totiž Soči podaří zapsat se lidem do paměti jako atraktivní zimní lyžařské středisko, může to Rusku přinést finanční náplast na obrovská vydání na jeho vybudování. A malou útěchou může být i to, že většina zázemí, které teď vzniklo kvůli olympiádě, by mělo posloužit i za čtyři roky na světovém šampionátu ve fotbale, které bude také hostit Rusko. 

Zdroj
ČT24, CNN,

Hlavní zprávy

Nejčtenější články