Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Strachová si vyzkoušela olympijské oblečení. Na zahájení budeme zářit, říká

Praha - Vlajkonoška české výpravy Šárka Strachová si jako první ze sportovců vyzvedla olympijskou kolekci pro Soči. Slalomářce se výbava líbí a věří, že Češi budou při slavnostním zahájení her zářit. Také prozradila, že v Soči pojede superkombinaci a slalom, obří slalom vynechá a místo toho odjede z dějiště Her trénovat do Rakouska.

Šárka Strachová olympijsky oděná
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"Kombinace modrých kalhot se skoro celou bílou bundou s jemnými motivy se moc povedla. Myslím si, že budeme na zahájení zářit," řekla bronzová medailistka ve slalomu z her ve Vancouveru 2010.

Oblečení pro Soči je v barvách státní vlajky a zdobí ho vzor inspirovaný první československou poštovní známkou z dílny malíře Alfonse Muchy. Motivem jsou lipové listy a srdce. Logo vytvořil stejně jako pro OH v Londýně akademický malíř Milan Jaroš, zlatý design je z dílny Alpine Pro, partnera ČOV, který oblečení dodává. Každý olympionik dostane celkem 31 kusů oblečení.

Z nové kolekce si Strachová zatím vyzkoušela jen pár kousků. "Perfektně sedí a materiály jsou velmi příjemné," ocenila lyžařka. "Kolekce vždy velmi sluší ženám, pro muže to je s bílou těžší, nejsou to chlapský barvy, ale obecně to je velmi slušivé," dodala.

Strachová pojede kombinaci a slalom

Strachová odhalila své plány pro Soči: 10. února absolvuje superkombinaci a 21. února slalom. "Směřujeme k dosažení medaile, a proto jsme se rozhodli oželet obří slalom, i když moje výkonnost v něm není špatná. Nebudu si ale nalhávat, že tam mám šanci útočit na medaili. Soustředíme se na kombinaci a na slalom," řekla Strachová.

Protože mezi superkombinací a slalomem je dlouhá pauza, nejspíše Strachová ze Soči odletí trénovat do Rakouska. "Protože tréninkové podmínky na mistrovstvích světa a olympiádách většinou nejsou dobré. Bývá neskutečný přetlak na tréninkových kopcích, teda kopci, protože v Soči je snad jenom jedna sjezdovka pro lyžaře i pro snowboardisty. Pokud to půjde, tak vycestujeme pryč," plánovala.

Forma stoupá

Necelý měsíc před začátkem olympiády je spokojena s formou. "Můžu říci, že výkonnost stoupá a jde dobrým směrem," pochvalovala si. Jedním dechem ale přiznala, ze výsledkově to zatím není podle představ. "Nejsou tam, kde by měly být nebo kde bych chtěla, aby byly. Ale rozdíly byly minimální. Je to hodně vyrovnané."

Zlepšit potřebuje podle svých slov drobnosti. Třeba servisman už vybírá další lyže, pracovat musí i na technice jízdy a na udržení rychlosti. V posledních závodech měla pomalé závěry. "Na tréninku proto budeme stavět mnohem delší slalomy, abych pracovala na koncentraci a nasazení až do poslední brány," řekla.

Strachová doufá, že pomůže i růstový hormon, který od začátku roku bere, protože její nádorem poškozená hypofýza, kterou jí museli lékaři v roce 2012 operovat, to nedokáže. "Beru to, abych byla zdravá, a vliv na to, že ztrácím v poslední části, to mít může. Já chci věřit, že by to mohlo pomoci mým výkonům. Není to ale o tom, že teď vyletím nahoru, ale výsledky se skládají z mnoha faktorů a jedním z nich to třeba může být," řekla lyžařka.

Generálka v Mariboru

Před olympiádou absolvuje ještě pár závodů Evropského poháru, nějaké menší podniky a měla by jet slalom i obří slalom světového poháru 1. a 2. února v Mariboru. "Tam mě čeká poslední ostrá zkouška, ale uvidíme, jak to dopadne. Jsou tam zelené louky, tak se uvidí, jestli to bude tam, nebo to přesunou jinam," dodala Strachová. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články