Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Být do prvních tří, přeje si Samková od Soči

Praha – Do Soči se zatím probojovalo 83 českých sportovců a mezi nimi i snowboardcrossařka Eva Samková. Věří, že do zimních olympijských her, které startují za necelých pět týdnů, bude fit a ruskou anabázi si patřičně užije. "Kdybych byla do prvních tří, bylo by to super. Snad se mi povede závod a pojedu podle svých představ," uvedla Samková, která se poprvé na snowboard postavila v pěti letech.

Slavící Eva Samková
zdroj: AP autor: Matthias Schrader

To, že se věnuje právě snowboardcrossu, považuje za velkou náhodu. "Jsem z Krkonoš, kde jsem jezdila freestyle snowboarding. Pak mě to přestalo bavit, narazila jsem na trenéra Marka Jelínka, dali jsme se dohromady a začala jsem jezdit," popisuje svou cestu k disciplíně, v níž v Česku nepanuje moc velká konkurence. "Jezdíme čtyři holky, dvě z toho světové poháry," uvedla Samková.

Do Soči se moc těší. Olympijská trať by měla být hodně podobná té, kterou okusila před rokem během světového poháru. "Předposlední zatáčka je těžká. Na druhou stranu mě bavila, vím, které chyby jsem dělala, takže se jich snad dokážu vyvarovat," řekla Samková.

Důležitá je podle ní taktika. "Záleží, s kým jedu na trati, ale nejlepší je, když to člověk moc řešit nemusí. Start je nejdůležitější, ale v průběhu vás může kdokoli předjet, takže musíte jet celou dobu stabilně."

Samková věří, že bude do zahájení ZOH zdravá a neobnoví se jí zranění kolene, které utrpěla při tréninku před Vánoci. Podle magnetické rezonance by mělo být vše v pořádku. "Budu fit, času je dost. Teď odjíždím do Francie, přejíždíme do Andorry na další světový pohár," uvedla.

Týden před Soči už ale bude trénovat v Česku. "Máme mít postavenou trať na Benecku. Závody jsou dobrou prověrkou před OH. Mám možnost se poměřit s ostatními, zpevnit psychiku," doplnila. Mentální stránku prý moc neřeší. "Prohraju jeden závod, tak vyhraju třeba druhej."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články