Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Turnaj v Soči budou rozhodovat i čeští sudí

Curych – Čeští hlavní rozhodčí Antonín Jeřábek a Vladimír Šindler budou v únoru řídit zápasy hokejového turnaje na olympijských hrách v Soči. Mezinárodní hokejová federace (IIHF) je zařadila mezi čtrnáct hlavních sudí, mezi kterými je sedm zástupců z Evropy a sedm ze zámořské NHL. Český hokej bude mít zastoupení i v ženském turnaji, na který byly delegovány čárové rozhodčí Ilona Novotná a Zuzana Svobodová.

Hokejový rozhodčí Antonín Jeřábek
zdroj: ČTK autor: Igor Zehl

Šindlera čeká již druhá účast na olympiádě, v roce 2006 řídil dva zápasy turnaje v Turíně. Jeřábka čeká premiéra na vrcholné akci sezony. Oba čeští arbitři už ale řídili finálová utkání mistrovství světa; Jeřábek letošní souboj o zlatou medaili mezi Švédskem a Švýcarskem, Šindler duel Kanady a Švédska na šampionátu před deseti lety.

"Všichni kandidáti patří mezi nejlepší rozhodčí ve svých ligách," uvedl manažer IIHF Konstantin Komissarov. "Rozhodovali jsme podle tří kritérií: fyzické kondice, výkonů v národních šampionátech a jejich schopnosti pracovat v týmu," podotkl. "Pro olympiádu je to hodně důležité, protože (rozhodcovské) týmy budou smíšené a bude potřeba, aby mezi sebou dobře komunikovaly a efektivně spolupracovaly," dodal Komissarov.

Jeřábek i Šindler považují nominaci do Soči za velkou čest. "Vážím si toho. Dostat se mezi sedm rozhodčích z Evropy na takový sportovní podnik, jakým je olympiáda, je úspěch a jsem za to rád," řekl Jeřábek. "Dostat se na olympiádu je stejně jako u hráčů výjimečné," dodal první český rozhodčí, který byl pozván do kempu sudích zámořské NHL.

Potěšen byl i Šindler, který s pozvánkou příliš nepočítal. "Je to pro mě extrémní úspěch, se kterým jsem, po pravdě řečeno, moc nepočítal. Českou jedničkou je momentálně Tonda Jeřábek, a to, že Česko získalo tolik míst, je nejen díky dobrým výkonům, ale i práci Pavla Halase," řekl Šindler.

Ani jeden z nich nechtěl olympijskou účast porovnávat s rozhodováním finále MS. "Nevím, jestli to vůbec porovnávat jde. Olympiáda je jednou za čtyři roky a jen dostat se tam je svým způsobem složité," uvedl Jeřábek. "Olympiáda je úplně jinde," podotkl Šindler.

Nominace hokejových rozhodčích na ZOH 2014:

Hlavní rozhodčí: Lars Brüggemann, Daniel Piechaczek (oba Něm.), Konstantin Olenin (Rus.), Jyri Rönn (Fin.), Marcus Vinnerborg (Švéd.), Antonín Jeřábek, Vladimír Šindler, Dave Jackson, Mike Leggo, Brad Meier, Tim Peel, Kevin Pollock, Kelly Sutherland, Ian Walsh (všichni NHL)
Čároví rozhodčí: Chris Carlson, Jesse Wilmot (oba Kan.), Tommy George, Christopher Woodworth (oba USA), Ivan Dědulja (Běl.), Andre Schrader (Něm.), Sakari Suominen (Fin.), Miroslav Valach (SR), Derek Amel, Lonnie Cameron, Greg Devorski, Brad Kovachik, Andy McElman, Mark Wheler (všichni NHL)

Turnaj žen:

Hlavní rozhodčí: Erin Blairová (USA), Melanie Bordeleauová (Kan.), Anna Eskolaová (Švýc.), Nicole Hertrichová (Něm.), Aina Hoveová (Nor.), Joy Tottmanová (Brit.)
Čárové rozhodčí: Denise Caugheyová, Stephanie Gagnonová (obě Kan.), Alicia Hanrahanová, Laura Johnsonová (obě USA), Ilona Novotná, Zuzana Svobodová, Michaela Kudělová (SR), Therese Bjorkmanová (Švéd.), Charlotte Girardová (Fr.)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články