Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Kejval: Ať sportuje úplně každý. Park na Letné naučí i rychlobruslení

Praha - Olympijské hry v Soči se blíží a zažít jejich atmosféru budou moci také fanoušci českého týmu. V Praze na Letné totiž vyroste olympijský park, který ale nebude sloužit jen k pasivnímu sledování olympijských soutěží. K dispozici bude třeba biatlonová střelnice, fanoušci si budou moci vyzkoušet i rychlobruslení. "Zážitek chceme zprostředkovat každému," řekl předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval.

Vizualizace Olympijského parku Letná 2014
zdroj: ČOV

Sledovat olympijské hry na vlastní oči je zážitek, na který se nezapomíná. Jenže velká část českých sportovních fanoušků se příští rok do Soči kvůli financím nebo časové náročnosti nevydá. Právě pro ně vznikne ojedinělý projekt na pražské Letenské pláni. "Udělali jsme pozitivní zkušenost s olympijským domem v Londýně. Rozhodli jsme se, že musíme udělat něco pro české fanoušky a uspořádat jim olympiádu v Praze," vysvětlil Kejval.

ČOV připraví olympijský park pod širým nebem o rozloze půl hektaru. Návštěvníci by se tam rozhodně nudit neměli. Dostanou třeba možnost vyzkoušet si sporty na vlastní kůži. K mání bude ledová plocha na hokej, běžkařská dráha, biatlonová střelnice, curlingové hřiště nebo snowboardy k zapůjčení.

"Zážitek chceme zprostředkovat pokud možno každému. Já jsem třeba nikdy nevyzkoušel rychlobruslení. Projektem Česko sportuje chceme natáhnout všechny ke sportování. Dopolední programy na Letné budou určeny pro děti z celé republiky v rámci projektu Moje olympiáda. Odpoledne pak bude pro všechny fanoušky českého olympijského týmu," doplnil Kejval.

Právě přítomnost legendarních sportovců a trenérů bude dalším lákadlem olympijského parku. "Měli by lidem ukazovat sport a tím ho propagovat. Pod dojmem této zkušenosti se třeba najdou děti, kteří tomu sportu následně propadnou," řekl Kejval. Chybět nebudou ani přenosy na velkoplošných obrazovkách nebo hudební koncerty. Kejval uvedl, že olympijský park bude navíc propojen on-line kabelem s vysíláním ČT přímo ze Soči. "Aby mohli fanoušci vyzpovídat sportovce do dějiště olympiády," slíbil. Příprava areálu, který bude mít otevřeno od 10:00 do 22:00, vyjde na 80 milionů korun.

Vstupné by mělo být v řádu desítek korun. "Není to věc dělaná pro zisk. Ale lidé, kteří se zaregistrují na oficiálních aplikacích českého olympijského týmu, budou mít vstup zadarmo," dodal Kejval, kterých nechce podcenit ani příapdná bezpečnostní rizika. "Bezpečnostní opatření neplánujeme, ale ani to nepodceníme. Máme své bezpečnostní experty, kteří budou situaci průběžně vyhodnocovat."

Pokud by se projekt osvědčil, bude se opakovat při nejbližší možné příležitosti, tedy během letních olympijských her v Riu de Janeiru. "Navíc by se rozšířil i do dalších velkých měst po republice," řekl Kejval.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články