Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Strachová v komisi sportovců MOV? Pomohlo by to českému sportu, soudí Graclík

Praha – Generální sekretář Českého olympijského výboru se s novou funkcí musí sžít relativně rychle. Už za méně než sto dní začínají olympijské hry v Soči a pro něj, stejně jako pro šéfa české výpravy Martina Doktora, to bude obtížná premiéra. Mimo jiné se schyluje k velké bitvě na diplomatickém poli o účast české lyžařky Šárky Strachové v komisi sportovců MOV.

Graclík věří, že šance Strachové nejsou malé. A to i přesto, že proti ní kandidují velká jména, jako Didier Cuche, Ole Einar Björndalen nebo Pietro Piller-Cotter. "Věříme, že Šárka se svým příběhem, který má za sebou, a vůlí, kterou se dokázala z nemocničního lůžka dostat zpět na sjezdařské tratě, může dostat tam, kam si všichni přejeme. Určitě by to pomohlo celému českému sportu. Historicky jsme vyklidili pozice v mezinárodních institucích, a to není dobře," prohlásil Graclík.

V Soči bude Graclík úzce spolupracovat s šéfem výpravy Doktorem. "A zároveň to bude koordinace a organizace návštěvy vrcholných státních představitelů," doplnil.

Bývalý biatlonista je v nové funkci od 1. července tohoto roku. Během několika let prošel ve své kariéře velkou proměnou. Na funkcionáře a jejich práci musel změnit pohled. "Nahlížel jsem na ně různým způsobem. Ne vždy kladnou optikou – podle toho jak se dařilo, nebo nedařilo zařizovat věci pro sportovce. Jsem rád, že jsem si prošel i trenérskou kariérou – i když krátce, ale intenzivně. Viděl jsem věci už trochu jinak. Potom jsem naskočil do funkcionařiny a optika se diametrálně změnila," zdůraznil.

Pole působnosti má široké. "Je to komunikace se státním aparátem i dovnitř našeho olympijského hnutí – koordinace všech složek a komisí, které spadají pod olympijský výbor," přiblížil Graclík.

ČOV nově zastřešuje celý český sport. Jeho fungování se tak přirozeně mění. "Snažíme se přinést do českého sportu, co mu trochu chybělo, a to jsou ucelené informace dovnitř české struktury ohledně legislativních záležitosti. Ať je to informace pro tělovýchovné jednoty a kluby o změnách nového občanského zákoníku nebo různé koordinační věci týkající se mezinárodních akcí v České republice – ve vztahu s Českou televizí a jejich medializace nebo s ministerstvy," dodal Graclík.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články