Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Moderní letiště, rychlodráha i lanovky – Soči se brání dopravnímu kolapsu

Soči – Přeprava účastníků olympijských her v pobřežní oblasti vypadá jednoduše. Všechna zdejší sportoviště jsou totiž od olympijské vesnice dostupná pěšky. Klíčovou však bude přeprava do horské oblasti. Během několika posledních let tu vzniklo bezmála 400 kilometrů silnic a byla vybudována nová železniční trať. Cesta po ní by neměla trvat více než půl hodiny.

Lanovka v Krásné Poljaně
zdroj: ČTK/AP

"Pokud budeme používat rychlovlaky, které tam jedou zhruba půl hodiny, tam asi ke kolapsu nedojde. Ten může nastat v historickém jádru Soči," je přesvědčen zpravodaj Českého rozhlasu v Rusku Martin Dorazín. "Jsou to lázně. Kolem moře vede prakticky jediná cesta plus jeden obchvat," dodává.

Obrovské finanční prostředky plynuly i na modernizaci místního mezinárodního letiště. Dostat se do oblasti po vlastní ose autem nebude vůbec jednoduché. "Kdyby sem někdo vyrazil autem, tak ho sem nepustí, protože musí mít zvláštní povolení. A i pokud by je měl, tak musí počítat s tím, že ve městě budou dost velké zácpy," nastínil Dorazín.

Pořadatelé slibují, že v době konání olympijských her uzavřou pro běžný provoz hlavní silniční komunikaci mezi přímořskými a horskými sportovišti. "V případě, že bude doprava fungovat tak, jak mají organizátoři naplánováno, tedy že tam budou olympijské pruhy, kudy budou moci jezdit pouze oficiální vozidla, tak si myslím, že bude fungovat relativně slušně," řekl šéf české mise Martin Doktor.

Pro fanoušky, novináře i aktivní účastníky her jsou k dispozici speciální autobusové linky i klasické horské dopravní prostředky. Pro přepravu na sportoviště v horské oblasti poslouží kromě kyvadlové dopravy i lanovky. Jedna gondola je určena pro fanoušky a druhá pro sportovce, členy výprav a novináře.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články