Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
1. SC TEMPISH Vítkovice - FbŠ Bohemians

Slunce, pláže, palmy. Sportoviště v Soči jsou kousek od moře

Soči - Zimní hry v Soči budou v celé řadě ohledů unikátní. Na základě dlouhodobých údajů o počasí by mělo jít o nejteplejší zimní olympiádu v historii, průměrná únorová teplota je v této oblasti přes sedm stupňů, Soči se rozkládá v subtropické oblasti. Štáb České televize natáčí v dějišti her téměř v polovině října a teplota vzduchu se v Soči a v Adleru, kde se nacházejí všechny arény pro "ledové" sporty, blíží k tropické třicítce.

Pořadatelé zimních her 2014 rozdělili sportoviště do dvou částí, na horskou a pobřežní. U břehů Černého moře tak vznikl velkolepý areál hal pro sporty, které se konají na ledu. Všechny arény ve městě Adleru, které je součástí takzvaného velkého Soči, jsou v pěší dostupnosti od olympijské vesnice a nacházejí se v bezprostřední blízkosti zdejších pláží. K výjimečnostem Her XXII. zimní olympiády patří i nadmořská výška jednotlivých hal, které stojí jen několik metrů nad hladinou.

Hokejové haly jsou mezi sebou rozmístěny ve vzdálenosti 300 metrů. Vedle tréninkové haly se zde nachází Šajba Arena pro ženský turnaj a hala Bošoj, ve které se uskuteční soutěž mužů. Tribuny pojmou 12 tisíc diváků, v dubnu letošního roku aréna hostila mistrovství světa juniorů. "Všichni zahraniční hráči byli ze zdejšího zázemí a komfortu nadšení, však jsme také v nejmodernější hokejové hale v celém Rusku," pochlubil se při oficiální mediální prohlídce Vladimir Čerkasov, manažer haly Bolšój. "Samozřejmě věřím, že ruská sborná tady získá zlaté medaile. Největším soupeřem bude asi Kanada, ale zápasy s českým týmem bývají taky hodně těžké. V Naganu vám to vyšlo, ale v Soči věřím, že zvítězíme my," řekl Čerkasov.

Český fanoušek upírá významnou pozornost a mimořádná očekávání do Adler Areny, kde bude připravena dráha pro rychlobruslení. Martina Sáblíková se v Soči představí jako dvojnásobná olympijská vítězka z Vancouveru a také mistryně světa z posledního individuálního šampionátu, který hostilo právě dějiště příštích olympijských her. "Martino, přeji hodně štěstí, uvidíme se brzy," culil se manažer Adler Areny Dmitrij Grigorjev. "Naše dráha patří k nejrychlejším na světě," připomněl, že bychom se mohli v únoru dočkat i světových časů.

Pobřežní oblast sportovišť zahrnuje celkem sedm sportovních hal. Tři z nich patří hokeji, Bolšój přivítá turnaj mužů, Šajba soutěž žen a třetí hala poslouží tréninkům. Rychlobruslení se uskuteční v Adler Areně pro 8 tisíc diváků, curlingové turnaje proběhnou v takzvané Ledové kostce, bruslařský palác Ice Berg hostí soutěže v short tracku a v krasobruslení. Dominantní arénou vzdálenou jen asi 150 metrů od pobřeží moře je Olympijský stadion Fisht. Tam se uskuteční zahajovací i závěrečný ceremoniál, které bude sledovat vždy 40 tisíc olympijských příznivců. Po skončení her se kapacita ještě zvýší a stane se z ní fotbalový stadion. V roce 2018 se v někdejším Olympijském stadionu bude konat fotbalové mistrovství světa.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články