Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Olympijská štafeta začala smolně, oheň pohasl už čtyřikrát

Moskva – Má to být rekordní cesta s olympijským ohněm. Štafeta má navštívit všech 83 regionů Ruska, pochodeň se má dostat i na oběžnou dráhu, do otevřeného kosmu či na dno jezera Bajkal. Ale pouť začala být strastiplná překvapivě brzy, ještě v ulicích ruské metropole. Během prvního dne zhasl oheň už nejméně čtyřikrát.

Olympijská štafeta v Moskvě
zdroj: ČTK/ITAR-TASS

Stejně jako v pondělí, i dnes štafeta odstartovala od chrámu Vasila Blaženého na Rudém náměstí. Zapojili se do ní mimo jiné olympijský medailista, rychlobruslař Ivan Skobrev, mistryně světa na snowboardu Jekatěrina Tuděgeševová, krasobruslaři Irina Slucká a Ilja Averbuch či režisér Nikita Michalkov.

"Mnoha Moskvanům a návštěvníkům hlavního města se štafeta vryla do paměti nejen jako podívaná či uzavírkami ulic, ale také hasnoucími pochodněmi. Blogeři se dopočítali už nejméně čtyř případů," poznamenal server newsru.com.

Poprvé pochodeň zhasla ještě v neděli u Kremlu, kdy ji oživil zapalovač jednoho z "tajných". Podruhé pak na nábřeží řeky Moskvy. Potřetí na Mosfilmovské ulici. "Potřetí - to už je krach," postěžoval si autor příspěvku, který záběry vložil na internet. Vzápětí podle očitých svědků pochodeň zhasla i počtvrté.

Odolá oheň mrazu, vichru, vodě?

Ironičtí komentátoři připomínají ujišťování šéfa organizačního výboru olympiády Dmitrije Černyševa při lednové prezentaci, že pochodeň je zkonstruována tak důmyslně, že bude plát i za silného mrazu, ve vichru, a dokonce i pod vodou - zkrátka vůbec nikdy nezhasne.

Ale podobné potíže měli podle serveru i jiní pořadatelé: v Montrealu v roce 1976 olympijský oheň zhasl přímo na stadionu, naštěstí zrovna prázdném. Před Londýnem 2012 se oheň vytratil nejméně třikrát, poprvé ještě v Řecku. A před olympiádou v Pekingu 2008 prý uhasnutých pochodní bylo "nepočítaně", jakkoli konstruktéři původně tvrdili, že jejich dílo odolá i tsunami.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články