Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

V Soči budou nejkompaktnější zimní hry, říká šéf organizátorů Černyšenko

Soči – Přesně 435 dnů před zahájením zimní olympiády jsou sportoviště v Soči téměř hotová. Do července příštího roku, termínu, který si dali organizátoři jako konečný pro dostavbu areálů a infrastruktury, by mělo být vše zcela připravené. Podle prezidenta organizačního výboru Dmitrije Černyšenka to budou nejkompaktnější a nejefektivnější zimní hry historie.

Dmitrij Černyšenko
zdroj: ČT4

"Jsme v závěrečné fázi příprav her v Soči a tuto sezonu nás čeká 22 testovacích soutěží. Budou se konat jak v olympijském parku, tak v horách. Jedná se o světové poháry a mistrovství světa. Měly by nás dostatečně prověřit," řekl Černyšenko. Pracovní nasazení bere s nadhledem. "Nesmíme ztratit sekundu, minutu, leda hodinu, jak říkal Jean Claude Killy, skvělý předseda organizačního výboru olympijských her (v Albertville v roce 1992)," dodal.

Oficiální rozpočet olympiády se pohybuje kolem dvou miliard dolarů, skutečné výdaje jsou ale mnohem vyšší. Organizátoři totiž do rozpočtu nezapočítávají například výstavbu sportovišť, která budou v provozu i po skončení olympiády, a především vybudování a modernizaci infrastruktury. Podle nezávislých odhadů tak mohou náklady dosáhnout až 45 miliard dolarů, čímž by překonaly dosud rekordní pekingské hry.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Dmitrijem Černyšenkem

"Zatím dodržujeme jak plán, tak rozpočet. Uvědomte si, že tohle je momentálně největší staveniště světa," zdůraznil Černyšenko. V regionu pracuje 60 000 dělníků 24 hodin denně. Vše by mělo být dokončeno v červenci 2013. "Ale už teď jsou prakticky všechna sportoviště hotová," vyzdvihl Černyšenko.

Hry na "zelené louce" výhodou

Olympijské hry v Soči rostou na "zelené louce". "Je to zvláštní organizovat zimní olympiádu v subtropickém městě a podávat kandidaturu na olympiádu bez jediného sportoviště," přiznal Černyšenko, ale zároveň je přesvědčen, že to není na škodu. "Ukázalo se to jako největší výhoda. Začínali jsme plánovat na čistém papíře a vytvořili jsme projekt snů, který jsme založili na tom nejlepším z předešlých olympiád a na zkušenostech účastníků předešlých her," uvedl šéf organizačního výboru.

Vzkaz Dmitrije Černyšenka českým fanouškům:

"Těšíme se, že se s vámi utkáme ve finále hokejového turnaje a tam se potom ukáže, který tým je nejlepší. Samozřejmě budu držet palce našim, ale proti vám to bude hodně těžké."

Plánování na čistém papíře umožnilo projektantům vytvořit sportoviště zcela podle představ. V olympijském parku jsou všechna sportoviště vedle sebe a horská střediska leží v okruhu několika málo kilometrů. "Soči bude nejkompaktnější a nejefektivnější zimní olympiáda v historii," prohlásil Černyšenko.

O ekologický dopad Černyšenko obavy nemá

To, že je Soči a celý okolní region jedno velké staveniště, má však řadu negativních dopadů. Místo sněhu je všudypřítomné bahno. Městem se rozléhá hluk. Ekologové se obávají, že výstavba poškodí vzácnou okolní přírodu. Černyšenko však upozorňuje, že dopad se podaří umenšit. "Pochopitelně, že výstavba má na přírodu ohromný dopad. Záleží však na tom, jak všechno kontrolujete a jak se vám daří ten dopad minimalizovat," upozornil Černyšenko.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články