Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Sáňkaři chválí dráhu v Soči, je prý bezpečná a zajímavá

Soči - Zimní olympijské hry v Soči začnou sice až za 455 dnů, ale čeští sáňkaři si společně se závodníky z dalších zemí mohli vyzkoušet novou dráhu v horách nad černomořským letoviskem již tento týden - a pochvalují si ji. Úskalím se však mohou stát klimatické podmínky.

"Dráha je docela hezká, jezdí se na ní dobře. Není extra složitá, ale bude záležet na malých chybách, které udělají čas," řekl Ondřej Hyman po tréninku. Bagry, které ještě upravují okolí dráhy, mu nevadí. "Když jedu dolů, tak si jich nevšímám," podotkl. Horší je to s blátem během obhlídky tratě. Reprezentačnímu trenérovi Jindřichu Zemanovi, který se dvou olympiád zúčastnil jako závodník a dalších dvou jako kouč, se nová trať zamlouvá hlavně ve srovnání s ošemetnými drahami z předchozích her v Turíně a Vancouveru.

V kopcích nad Soči si docela oddychl. "Bylo velké štěstí, že v Turíně nedošlo k nejhoršímu, i když vážná zranění byla. Ve Vancouveru se nepoučili, byla to honba za rychlostí, chlapi by mohli jezdit až okolo 160 kilometrů za hodinu. Došlo tam i ke smrtelnému zranění, čímž byla olympiáda poznamenaná," připomněl Zeman tragickou nehodu Gruzínce Nodara Kumaritašviliho.

Soči 2014
zdroj: ČT24/Sochi2014.com

"Proto se sem teď sjel celý svět s velkým očekáváním, co vytvořili. Zatím jsme se všichni shodli, že dráha je zajímavá. Jsou tu dvě místa, kdy závodníci jedou do kopce, pak jsou velké spády, ale zatáčky vypadají bezpečně. Nejsou tu žádné 'zalamováky', jak říkáme. Dráha je daleko bezpečnější a velmi zajímavá." Těžko však odhadovat stav trati za 455 dnů, až olympiáda začne.

Nyní bylo i v horách teplo a dráha se musela chladit, čímž na ledu vyrůstala jinovatka zpomalující závodníky. Oproti březnovým testům časy zaostávaly o dvě vteřiny - a to podle trenéra by za ideálních podmínek mohly být olympijské jízdy rychlejší i o pět vteřin. Jestli ale od moře začne foukat teplý vítr, může být vše jinak. Na letošním mistrovství Evropy v ruském Paramonovu nejlepší český sáňkař Hyman dojel patnáctý a bratři Lukáš a Antonín Brožové obsadili mezi dvojicemi osmé místo.

Olympijská tajenka se však vyluští až v Soči. Zde se odehraje i premiéra nové olympijské disciplíny, závodu družstev složených ze závodnice, dvojice a závodníka. "Pro diváky je závod družstev velmi atraktivní. Známe ho z Německa, bude to zajímavé," poznamenal Hyman. Kouč Zeman připouští, že forma se vzhledem k malému počtu jízd českých závodníků zlepšuje pomalu, ale neztrácí naději, hlavně pokud se povede český tým zapojit do závodu družstev.

"Stává se, že i ti nejlepší to pokazí a slabší mají šanci," uvedl. Dohromady se na zřejmě největších a nejnákladnějších zimních hrách v olympijské historii představí tucet nových medailových disciplín, například ženské skokanky na lyžích, soutěž krasobruslařských týmů, smíšený závod v biatlonu a přibudou nové, hlavně pro mládež atraktivní disciplíny ve snowboardingu a v akrobatickém lyžování. Celkem se má v Soči rozdat 98 medailových sad, z toho 69 v horských sportovištích a 29 v areálech v přímořském Olympijském parku.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články