Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nejpředraženější olympiáda proměnila Soči ve špinavé staveniště

Soči - Soči, černomořské letovisko a tradiční odpočinková destinace sovětských a později ruských turistů, se proměnilo v jedno velké staveniště. Za 455 dní zde bude Putinovo Rusko hostit zimní olympijské hry. Už nyní je pravděpodobné, že půjde o nejpředraženější olympiádu, která asi trumfne i megalomanský Peking. V Soči se množí stížnosti na neustálý hluk a další problémy spojené se stavbami, které narušují turistický ruch i místní ekosystém. Zástupci Mezinárodního olympijského výboru i organizátorů se ale rozplývají nad pokračujícími přípravami.

Skokanský můstek v horách nad ruským letoviskem Soči
zdroj: ČTK autor: Syruček Milan

"Pokrok je tu neuvěřitelný, výsledky ohromující," zářil před novináři Kevan Gosper z Mezinárodního olympijského výboru (MOV). "Staví se tu najednou na 800 objektů, stovky kilometrů silnic a železnic," vypočítává starosta Soči Anatolij Pachomov.

Skutečnost ale není zdaleka tak růžová. Aktuálně není Soči zdaleka ideálním místem k trávení dovolené. Všude je spousta prachu, špíny a bláta. Městem se neustále rozléhá hluk. Ubývá turistů, místní přicházejí o hlavní zdroj svých příjmů a obávají se, aby návštěvníci na Soči definitivně nezanevřeli.

Pesimističtí jsou investoři i ekologové

"Lidem se žije velmi těžko. Staví se dnem i nocí, na odsouhlasené rozvrhy nikdo nedbá. Mnozí dělníci jsou nekvalifikovaní, havárie velkých těžkých náklaďáků jsou na denním pořádku. K tomu přidejte nekonečné dopravní zácpy, prach, nepořádek – s klidem přímořského letoviska to nemá nic společného. Turistů ubývá a místní nemají z čeho žít," popsal Českému rozhlasu situaci aktivista Alik Le.

Navíc náklady na stavbu olympiády na "zelené louce" v horách jsou astronomické. Podle nezávislých odhadů mohou náklady dosáhnout až 45 miliard dolarů, čímž by překonaly dosud rekordní pekingské hry. Soukromí investoři, kteří se pustili na výzvu státu do ohromné investice, se obávají, že se jim jejich finance nikdy nevrátí, a požadují od státu státní garance.

K tomu se ozývají i hlasy ekologů, kteří varují, že škody napáchané na místním ekosystému budou nevyčíslitelné. Ruské úřady však námitky bez problémů ignorují a slogan jednoho z hlavních olympijských sponzorů – státního gigantu Gazprom – dál o Soči hlásá, že "Sny se plní."

Zdroj
ČT24, ČTK, ihned.cz, ČRo

Hlavní zprávy

Nejčtenější články