Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Kritizované hry v Soči ozdobí nejdelší štafeta s pochodní

Moskva - Rusko představilo nejdelší štafetu s olympijskou pochodní v dějinách zimních olympijských her. Oheň z Atén do Soči urazí 65 tisíc kilometrů. Stejně velkolepá má být za rok a půl i celá olympiáda na úplně nových sportovištích. Přípravy se ale výrazně prodražují a ozývá se stále silnější kritika.

Olympijská sjezdovka pro OH v Soči
zdroj: Getty Images

Ještě před zahájením zimních her v Soči chtějí Rusové lámat olympijské rekordy. Tradiční pouť pochodně skoro o polovinu překoná zatím největší vzdálenost - kanadskou cestu dlouhou 45 tisíc kilometrů. "Chceme dát možnost všem obyvatelům Ruska, aby se cítili součástí olympijských her," uvedl šéf organizačního výboru Soči 2014 Dmitrij Černyšenko.

Stavba olympijského stadionu v Soči
zdroj: Getty Images

Hry v letovisku u Černého moře si vzal pod záštitu prezident Vladimir Putin. Zimní stadiony i nové sjezdovky se budují skoro z ničeho a na cenu se přitom nehledí. Původní náklady organizátoři odhadovali v přepočtu na 225 miliard korun, teď už však překročily trojnásobek. "Nejdůležitější je, že budeme mít příležitost všichni v jeden okamžik cítit hrdost na naši velkou zemi," řekl Černyšenko.

Objevují se také první nespokojenci. Přidělování stavebních zakázek doprovází podezření z korupce. Nové dálnice a sportoviště podle ekologů ohrožují vzácné rostliny a živočichy v okolních přírodních rezervacích. "Přidělit pořadatelství olympijských her Soči byla chyba. To, na čem jsme se dohodli, nikdo neprovádí," upozornil Igor Čestin ze Světového fondu na ochranu přírody.

Úřady se také obávají teroristických útoků z výbušné kavkazské oblasti. Úspěšný průběh zimní olympiády v roce 2014 přitom bude generálkou na ještě větší událost. O čtyři roky později Rusko pořádá mistrovství světa ve fotbale.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Jakuba Nettla
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články