Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Hanju si už splnil téměř vše. Jeho jediná motivace? Čtverný axel

Je mu třiadvacet a v Pchjongčchangu obhájil vítězství. Co si víc přát? Sportovní nesmrtelnost ale netkví jen v olympijských triumfech. Japonská legenda má ještě jeden cíl – skočit neskočitelné, čtverný axel.

Juzuru Hanju
zdroj: ČTK/AP autor: David J. Phillip

Už trojitý axel vzhledem ke způsobu nájezdu a odrazu znamená, že krasobruslař musí zvládnout tři a půl otáčky. U čtverného by to bylo ještě o jednu rotaci více.

Hanju, který se do historie zapsal jako první krasobruslař se čtverným rittbergerem, to chce zkusit. "Chci se pokusit o čtverný axel a to je teď moje jediná motivace," řekl ještě v dějišti zimních olympijských her v Pchjongčchangu.

Ani čtverný axel přitom není podle Hanjua hranicí lidských možností. Podle něj je možný i skok s pěti otáčkami. "Existují studie, které dokládají, že k tomu lidé potenciál mají," uvedl.

Hanju se stal prvním krasobruslařem od Američana Dicka Buttona v roce 1952, který obhájil olympijské zlato. Přiznal, že kvůli podzimnímu zranění kotníku závodil pod léky utišujícími bolest.

Chce se zotavit a bruslit dál. "Nemám v plánu skončit. Když přemýšlím o tom, jestli by se mi líbilo dělat něco jiného než krasobruslení, tak se vždycky ke krasobruslení vrátím," poznamenal úřadující světový šampion.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články