Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Sólo pro Björgenovou. Norka vybojovala na třicítce osmé zlato

Poslední olympijskou vítězkou těchto Her se stala v závodu na 30 kilometrů klasicky Marit Björgenová. Norka tak vybojovala osmé zlato a vyrovanala se svému krajanovi Olemu Einaru Björndalenovi. Druhá s téměř dvouminutovým mankem do cíle dorazila Finka Krista Paramakoskiová, třetí skončila překvapivě Stina Nilssonová ze Švédska. Kateřina Beroušková obsadila s odstupem devíti minut a 23 sekund na vítězku 23. místo. Petra Hynčicová byla devětatřicátá. 

Marit Björgenová
zdroj: Reuters

"Závod byl pro mě hodně těžký, protože jsem se od začátku nechytila hlavního balíku a jela sama. V podstatě jsem si říkala, jestli mám vůbec šanci to dojet do cíle," řekla Beroušková. "S umístěním jsem spokojená. Tajným přáním bylo dojet do dvacítky. To se nestalo, ale třiadvacítku určitě hodnotím pozitivně," dodala po svém nejlepším výsledku v kariéře mezi elitou.

Björgenová zakončila olympijské vystoupení s celkovou bilancí osmi zlatých, čtyř stříbrných a tří bronzových, čímž předstihla Björndalena o dva bronzy. Norové se stali nejúspěšnější výpravou v Koreji a s 39 medailemi překonali o dvě rekord Spojených států z roku 2010 ve Vancouveru.

Sedmatřicetiletá Björgenová, která v Koreji už vybojovala zlato, stříbro a dva bronzy, od začátku diktovala tempo a od vjezdu do druhého ze čtyř kol začala soupeřkám ujíždět. Zpočátku se s ní držela Švédka Charlotte Kallaová, která ji v úvodu Her připravila o triumf ve skiatlonu. Tentokrát však ani ona neměla šanci, v polovině trati ztrácela už 50 sekund.

Nešťastný osud bloudící Stadloberové

Björgenová měla dostatek času, aby si vyměnila lyže a vyrazila do druhé patnáctky. Kallaová se naopak propadla a pátou medaili do své korejské sbírky nepřidala. Na dvacátém kilometru byla na druhém místě Rakušanka Teresa Stadloberová, ale na trati nepochopitelně zabloudila a ztratila více než minutu.

Björgenová své velké sólo dotáhla do zlatého konce. Zopakovala vítězství z maratonu v Soči, kde se ale jelo volnou technikou. Ve Vancouveru o čtyři roky dříve prohrála s Polkou Justynou Kowalczykovou o pouhé tři desetiny sekundy.

"Přijela jsem sem s cílem získat jedno (individuální) zlato, a to se mi až dodnes nedařilo. Ale věřila jsem, že třicítka je moje trať. Podmínky dnes byly skvělé, také lyže byly výborně připravené a šlo jen o to, jak to zvládne moje tělo," řekla vítězka.

"Zakončit svůj poslední závod takhle, to je neuvěřitelné. Mám za sebou skvělou kariéru, a když se ohlédnu za tím, co jsem na pěti olympiádách dokázala, tak je těžké to vůbec pochopit," dodala fenomenální běžkyně, jejíž první medailí bylo stříbro ve štafetě v Salt Lake City v roce 2002. Od té doby získala mimo jiné osmnáct zlatých na mistrovství světa.

Bude Björgenová závodit i příští rok?

Finka Pärmäkoskiová k bronzům na desítce a ve skiatlonu přidala stříbro. V dramatickém finiši o bronz ukázala Švédka Nilssonová, že tady nevyhrála sprint náhodou. Norka Ingvild Östbergová, jedna z velkých favoritek běžeckých soutěží, zůstala v Koreji bez medaile v individuálním závodě. Má jen zlato ze štafety.

Björgenová sice prohlásila, že to jsou její poslední Hry, ale nevyloučila, že bude závodit ještě příští rok. "Teď je na to těžké odpovědět. Zaměřila jsem se jen na tuhle sezonu. Být dlouho z domova pro mě není jednoduché, vždyť jsem syna už tři týdny neviděla. Jak rychle jsem dnes jela, tak rychle budu teď spěchat za svým Mariusem," řekla.

O budoucnost norského lyžování obavy nemá. "Máme spoustu mladých výborných závodníků a věřím, že tyhle hry přitáhnou ke sportu hodně dalších kluků a holek, kteří budou chtít napodobit své idoly," uzavřela Björgenová.

Výsledky závodu žen na 30 km klasicky

1. Björgenová (Nor.) 1:22:17,6, 2. Pärmäkoskiová (Fin.) -1:49,5, 3. Nilssonová (Švéd.) -1:58,9, 4. Östbergová (Nor.) -2:00,4, 5. Kallaová (Švéd.) -2:57,2, 6. Niskanenová (Fin.) -3:01,6, 7. Digginsová (USA) -3:37,2, 8. Wengová (Nor.) -4:07,9, 9. Stadloberová (Rak.) -4:14,1, 10. Išidaová (Jap.) -4:20,8, ...23. Beroušková -9:23,8, 39. Hynčicová (obě ČR) -16:57,1.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články