Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Curlingové zlato do Švédska zamíří, nezdar mužů napravily ženy

V mužské kategorii skončilo Švédsko těsně pod vrcholem, v ženské slavilo olympijské vítězství. Curlerky ze severu Evropy porazily ve finále turnaje v Pchjongčchangu domácí Jižní Koreu 8:3 a dokonaly po Turíně 2006 a Vancouveru 2010 zlatý hattrick pod pěti kruhy. Bronz vybojovaly už v sobotu Japonky, které v souboji o třetí místo udolaly Británii 5:3.

Švédské curlerky se radují z vítězství na olympijských hrách
zdroj: REUTERS autor: Cathal McNaughton

Švédský tým skipky Anny Hasselborgové potvrdil roli favoritek a navázal na dva olympijské triumfy družstva kolem Anette Norbergové. Před čtyřmi lety obsadil druhé místo po porážce s Kanadou, jež v Koreji skončila už v základní části a poprvé v historii zůstala bez medaile.

Hasselborgová se dočkala nejcennějšího vavřínu poté, co prohrála ve finále na posledních dvou evropských šampionátech. "Jsem strašně pyšná na členky svého týmu za to, jak hrály. Díky nim jsem to měla jednoduché. Všechny je mám ráda. Když na ně pomyslím, chce se mi brečet," pochválila své kolegyně skipka vítězného týmu.

Navzdory debaklu ve finále, které skončilo předčasně po devátém endu, dosáhly korejské curlerky největšího úspěchu v historii. Tým přezdívaný "Česnekové dívky" si získal srdce domácích příznivců. Bitvu o zlato proto provázela bouřlivá atmosféra.

"Je to obrovská čest. Hodně jsme si toho prožily, než jsme se dostaly až sem," řekla skipka Kim Un-čung, jež se svými kolegyněmi prožila na kontinentálních a regionálních turnajích několik finálových porážek. "Někteří lidé dokonce žertovali, že už bych si raději měla změnit jméno, abychom vyhráli. Nejlépe na 'Kim Kum-čung'," dodala.

"Un" totiž v korejštině znamená stříbro, "Kum" zlato.

Švédky, kterým z hlediště fandil i jejich král Karel XVI. Gustav, předčily v Kangnungu své mužské kolegy. Ti v roli nejvýše nasazeného týmu podlehli v sobotním finále 7:10 Američanům. "Je to neuvěřitelné. Země jako Kanada má milion aktivních curlerů a my jen zhruba čtyři tisíce. A ony to dokázaly. Byly ledově klidné a prostě nejlepší," hodnotil švédský panovník.

České týmy v Koreji stejně jako na všech předchozích turnajích od olympijské premiéry v Naganu 1998 nestartovaly. Muži i ženy ztroskotali v prosincové kvalifikaci v Plzni.

Curling (Kangnung):

Ženy - finále: Švédsko - Korea 8:3.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články