Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Soukup po sezoně ukončí kariéru, Šlesingra lákají závody na Vysočině

Dvojnásobný olympijský medailista biatlonista Jaroslav Soukup ukončí po sezoně kariéru. Jeho reprezentační kolega Michal Šlesingr absolvoval v Pchjongčchangu poslední olympijské hry, ale plánuje, že minimálně ještě sezonu vydrží, i kvůli Světovému poháru v Novém Městě na Moravě.

Jaroslav Soukup na střelnici
zdroj: Reuters autor: Murad Sezer

Pětatřicetiletý Soukup oznámil, že po zimě skončí, po dnešní štafetě mužů. "Už vám to řeknu, dál to nemá cenu," řekl muž, který bronzem před čtyřmi lety v Soči získal první českou olympijskou biatlonovou medaili. Pak se ještě v Rusku podílel na zisku stříbrného kovu ve smíšené štafetě.

Nevěděl ještě, jestli olympijská štafeta byla také jeho posledním závodem. Šéftrenér Ondřej Rybář s ním počítá na Světové poháry. "Ještě si o tom promluvíme. Po sezoně ale bude určitě konec," ujistil mistr Evropy ze sprintu z roku 2006.

Vedle olympijských medailí a titulu mistra Evropy má Soukup ve sbírce i dva bronzy z mistrovství světa – z vytrvalostního závodu v Ruhpoldingu 2012 a ze smíšené štafety v Novém Městě na Moravě o rok později. "Nějaké výsledky tam byly. Mám na co vzpomínat a kariéra byla občas docela hezká," usmál se Soukup. 

Nejvíc si považuje bronzu z olympiády v Soči. "To je samozřejmě nejvýš. Co může být výš? Olympiáda je jednou za čtyři roky a olympijská medaile je nejvíc. Ale na šampionátu v Ruhpoldingu jsem si ukázal, že můžu jezdit vysoko," řekl.

Prožil si také návrat po vážném zranění, ale po úspěšné olympiádě v Soči už dobré závodní období nepřišlo. "Mohl dokázat další krásné výsledky, ale nikomu do hlavy nevlezete," mrzelo Rybáře. "Ale Jardovi vděčím za spoustu zážitků a jsem rád, že jsem ho potkal. Vzpomínek je strašně moc pěkných," řekl.

Pro Michala Šlesingra byla štafeta zřejmě posledním olympijským vystoupením
zdroj: ČTK/PR/ČOV autor: Pavel Lebeda

Za veterána se Šlesingr nezlobil. Chce si ještě zazávodit doma

Zatím jen loučení s olympiádou má za sebou další z úspěšné generace Šlesingr. I komentátor na stadionu hlásil, když se dostal do čela štafety, že výborně jede český veterán. "Toho veterána mu nemůžu mít za zlé," řekl Šlesingr, stejně jako Soukup pětatřicetiletý závodník, a ke své olympijské kariéře dodal: "Na devadesát devět celých devět procenta to byl můj poslední olympijský závod."

Byl rád, že se rozloučil s Hrami vydařeným úsekem ve štafetě. "Je to záplata na moje vystoupení tady. V individuálních závodech jsem dělal chybky. Asi tlakem, který jsem si naložil, právě protože to byla poslední olympiáda a chtěl jsem tady uspět," řekl trojnásobný medailista ze světových šampionátů.

O konci kariéry na jaře ještě neuvažuje. Hnacím motorem je i prosincový návrat Světového poháru na Vysočinu. "Před domácíma fanouškama bych určitě chtěl ještě jet," těšil se na bouřlivou kulisu, kterou vytvářejí čeští fanoušci. A chce dál bojovat proti dopingu v biatlonu, ve kterém patří mezi největší kritiky Rusů a toho, jak se k situaci staví prezident Mezinárodní biatlonové unie Anders Besseberg.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam štafety biatlonistů
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články