Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
VK Lvi Praha - VK Trox Příbram

Ruský souboj krasobruslařek vyhrála patnáctiletá Zagitovová

Olympijští sportovci z Ruska se dočkali historicky první zlaté medaile. Podle očekávání ji získali v soutěži krasobruslařek. Souboj mladičké Aliny Zagitovové a zkušenější Jevgenije Medvěděvové vyhrála patnáctiletá Ruska o 1,31 bodu. Třetí místo obsadila Kanaďanka Kaetlyn Osmondová.

Alina Zagitovová
zdroj: Reuters

Zagitovová po triumfu na evropském šampionátu získala v první seniorské sezoně další zlato a stala se druhou nejmladší olympijskou vítězkou v krasobruslení. Američanka Tara Lipinská byla v roce 1998 v Naganu ještě o 26 dní mladší.

Zagitovová jela jako první z favoritek na zlato. Ve volné jízdě tentokrát měla jedno zaváhání, když její výjezd z úvodního trojitého lutzu nebyl natolik dobrý, aby mohla zařadit trojitý rittberger v kombinaci. Zachovala však chladnou hlavu a obtížnou kombinaci zařadila za druhý lutz. O něco málo zaostala za svou známkou z volné jízdy v soutěži družstev, ale bezpečně se usadila v čele.

"Probíraly jsme to s trenérkou, že pokud by první kombinace neklapla, tak skočím druhý lutz s rittbergerem. Upřímně jsem ale byla v šoku, protože jsem byla připravená udělat všechno na první pokus. Ale tohle se může stát a každý sportovec se s tím musí vyrovnat. Je to další zkušenost, kterou jsem prošla," řekla Zagitovová. O něco málo zaostala za svou známkou z volné jízdy v soutěži družstev, ale bezpečně se usadila v čele. 

Jevgenija Medvěděvová
zdroj: Reuters autor: Damir Sagolj

Ani maximum Medvěděvové nestačilo

Medvěděvová, která musela kvůli zlomené zánártní kůstce vynechat prosincové finále GP i národní šampionát, potřebovala předvést nejlepší výkon sezony, aby měla šanci na zlato. To se jí povedlo, všechno odskákala a stejně jako Zagitovová dostala za provedení všech 12 prvků kladné známky od rozhodčích. Na rozdíl od mladší kolegyně ze stáje trenérky Eteri Tutberidzeové ale nezvolila obtížnou strategii zařazení všech skoků do druhé poloviny programu, kde je za ně desetiprocentní bonifikace.

Medvěděvová skočila kombinaci flipu s toeloopem a lutz v první části volné jízdy a také kvůli tomu za Zagitovovou ve známce za techniku zaostala o 2,44 bodu. Ve volné jízdě to dohnala programovými komponenty, ale ze ztráty po krátkém programu neumazala ani setinu a zůstala v slzách druhá.

Bezprostředně po závodě mluvila hlavně o svých pocitech z volné jízdy na motivy tragického příběhu Anny Kareninové. "Dnes jsem se v programu cítila opravdu jako Anna Kareninová ve filmu. Dala jsem do toho všechno, co ve mně bylo, nechala jsem na ledě vše. Ničeho nelituju. Tohle zůstane navždy v mých vzpomínkách," svěřila se Medvěděvová. 

Druhou medaili na těchto hrách získala dvaadvacetiletá Osmondová. Ve volné jízdě si vylepšila osobní rekord téměř o deset bodů a bezpečně uhájila třetí příčku po krátkém programu před útočící Japonkou Satoko Mijaharaovou. Úřadující vicemistryně světa Osmondová bronzem navázala na zlato ze soutěže družstev.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články