Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Zlatá dvojčata. Sestry dotlačily Ameriku k hokejovému triumfu

Zlatý příběh jako z hollywoodského „dojáku“ napsala ve finále olympijského turnaje hokejistek dvojčata a reprezentantky USA Jocelyne Lamoureuxová-Davidsonová a Monique Lamoureuxová-Morandová. Obě se výrazně zasloužily o šťastný konec pro hokejistky USA v utkání s Kanadou a se spoluhráčkami si na krk pověsily zlaté medaile.

Šťastné americké hokejistky
zdroj: ČT4

Za stavu 2:1 pro Kanaďanky zavelela k obratu Monique. V 54. minutě vyrovnala ze sólového úniku. "Bylo to už ke konci mého střídání. Zdálo se mi, že soupeřky se chystají střídat. A také ano. Dostala jsem se do úniku a chtěla hlavně trefit bránu. Snažila jsem se zakončit nad lapačku, tam sice puk nešel, ale skončil v bráně. Ostatní nebylo v tu chvíli důležité," popsala Lamoureuxová-Morandová zásadní moment, který modrobílé hráčky udržel ve hře.

A protože další gól ze hry nepřišel ani přes dvacetiminutové prodloužení, šanci vyniknout a zapsat se nesmazatelně do finálových statistik dostala i Jocelyne. Základní sada pěti samostatných nájezdů na obou stranách. Pak přišla na řadu ona. Jako celkem jedenáctá se rozjela a předvedla fantastické zakončení  brankářka Shannon Szabadosová se nechala zmást naznačením blafáku a hrdinka situace poslala puk do prázdné branky.

Zlatý nájezd s hlavou chladnou jako led

"Hodně dlouho jsem na tomto zakončení pracovala. Zkoušela jsem to tisíckrát, když jsem měla v brance jen pneumatiky. A musím vyzdvihnout našeho trenéra Petera Elandera," jmenovala Lamoureuxová-Davidsonová švédského kouče z univerzitního týmu Severní Dakoty. "Omílal mi to pořád dokola a vracel mi puky zpátky, protože mi tisíckrát utekly. Dnes se mi to ale vrátilo, dnes vše zafungovalo, jak mělo."

Rozhodující nájezd Jocelyne Lamoureuxové-Davidsonové
zdroj: ČT4

Koncovky nájezdů pilovala podle svých slov čtyři roky. "Od Soči jsme na tom s trenérem Elanderem pracovali. Říká tomu 'Oops I did it again' (udělal jsem to znova). Všechny varianty zakončení takhle pojmenoval a pak mi podle těch názvů jen určil, jak mám zakončit. Když došlo s Kanadou na nájezdy minule, vypadala jsem jak idiot. Tak jsem se vrátila k tomu, co funguje v tréninku," vysvětlila Lamoureuxová-Davidsonová.

Z faktu, že načínala část nájezdů s "náhlou smrtí", si hlavu nedělala. "Bylo mi řečeno po čtvrté sérii, ať se připravím, že půjdu jako šestá. Trenér se mě jen zeptal, jestli chci jít. Řekla jsem, že samozřejmě. Hned jsem věděla, co udělám," prozradila Lamoureuxová-Davidsonová, na jejíž trefu už nedokázala Meghan Agostaová odpovědět a o zlatu bylo rozhodnuto.

Zlatý náhrdelník z krku nesundám

Společně dobyté zlato si obě sestry vychutnávaly plnými doušky. Vyhrály takto už šestkrát MS, ale ze ZOH měly "jen" dvě stříbra. "Takový zápas jsme hrály tisíckrát v naší mysli. Je to něco úžasného. Naše cesta byla vždycky tak trochu unikátní, ale vždy jsme u toho byly obě dvě. Neumím si představit, že by na ledě nebyla se mnou. Myslím, že jedna bez druhé bychom tu ani nebyly, společně se posouváme dopředu," řekla Lamoureuxová-Morandová.

Zklamané kanadské hokejistky
zdroj: ČT4

"Mám nový náhrdelník a nějakou dobu ho z krku nesundám. Poté mu doma najdu bezpečné místo," řekla autorka vítězné trefy, zatímco si pohrávala s nejcennější medailí. "Dosáhnout toho bok po boku s Monique, to je sen," dodala Lamoureuxová-Davidsonová, jež má společně se sestrou i čtyři bratry. Všichni hokej ještě nedávno hráli nebo stále hrají.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články