Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

K postupu stačila jediná trefa. Kanada vynulovala Finsko a je v semifinále

Dlouho to byl zápas bez branek. Ta nakonec přece jenom padla, ale pouze jedna. Šťastným střelcem byl ve třetí třetině Kanaďan Maxim Noreau, díky němuž obhájci titulu porazili Finsko 1:0 a zajistili si postup do semifinále. Stále si tak drží naději na zisk třetího zlata v řadě.

Radost hokejistů Kanady v utkání s Finskem
zdroj: REUTERS autor: Brian Snyder

"Už jen skutečnost, že jsme tady na olympiádě a hrajeme za svou zemi, je pro nás velmi emotivní. Všichni jsme věděli, že nás v tomto utkání sleduje celá Kanada, takže ty emoce jsou teď ještě větší a máme velkou radost z postupu," prohlásil obránce Chay Genoway. 


"Před olympiádou jsme věděli, že na tomto turnaji je možné cokoliv. Vytvořili jsme si dost šancí, jenže jsme neproměnili ani jedinou a neskórovali, což je pro nás obrovské zklamání," uvedl trenér Lauri Marjamäki. "Hráli jsme vcelku dobře, jenže dnes to bylo málo," doplnil obránce Lasse Kukkonen.

V boji o finále se Kanaďané utkají v pátek od 13:10 SEČ s překvapivým vítězem zbývajícího čtvrtfinále, v němž sice Švédsko zlikvidovalo dvoubrankové manko, ale nakonec v prodloužení podlehlo Německu 3:4.

První třetina nabídla hokej bez šancí, který byl především tuhým bojem a snahou neudělat chybu. V sedmé minutě si Finsko zahrálo první přesilovku, ale bez efektu. O moc lépe si ve stejné situaci nevedlo ani před přestávkou, kdy navíc hru v pěti proti čtyřem utnul faulem Kontiola.

Ve 23. minutě nevyužil velkou příležitost Ebbett, Koskinen byl na místě. O chvilku později musel ze zápasu kvůli zranění odstoupit jeho protějšek Scrivens, nástupce Poulin ale kanadskou jedničku zastoupil spolehlivě, byť musel brzy čelit další přesilovce Finů.

Je nám líto, video expirovalo.
Gól v utkání Kanada - Finsko: Noreau - 1:0 (41. min.)

"Náš zápasový plán byl podobný, jaký máme vždycky - snažit se hrát aktivně, důrazně napadat, získávat ztracené puky a z toho si vytvářet šance. Myslím, že to vše jsme dělali dobře. Zejména ve druhé třetině jsme měli pár velkých šancí, a kdyby se jedna z nich ujala, mohl to celé být úplně jiný příběh," mrzelo finského útočníka Oskara Osalu.

Když nezužitkovali přesilovku ani Kanaďané, šly oba celky i do třetího dějství za bezbrankového stavu. Ten se změnil v čase 40:55, kdy jednoznačně nejlepší hráč turnaje na vhazování O'Dell vyhrál boj o puk z ruky rozhodčího ideálně pro napřaženého Noreaua a ten propálil Koskinena. Finové se pokoušeli zvýšit obrátky, jenže pečlivě pracující sok jim to příliš nedovoloval. V 55. minutě měl rozhodnutí na holi René Bourque, když najížděl ze strany sám na Koskinena, jenže ten jeho snahu o zakončení mezi betony dobře přečetl.

Více než minutu a půl před koncem sáhli Finové ke hře bez brankáře. Při power play měl v dobré pozici na zakončení dost času zamířit mladý Tolvanen, jenže Poulin byl dostatečně rychlý a puk vytěsnil. Finové se snažili až do poslední vteřiny, ale vyrovnání se nedočkali.

Kanada - Finsko 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)

Branka a nahrávka: 41. Noreau (O'Dell). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Olenin - Lazarev (oba Rus.), Pihlblad (Švéd.). Vyloučení: 3:2. Bez využití. Diváci: 2265.

Kanada: Scrivens (25. Poulin) - Robinson, Ch. Lee, Noreau, Genoway, Goloubef, Gragnani, Stollery - Brulé, D. Roy, R. Bourque - Vey, Kelly, Raymond - Thomas, Ebbett, Wolski - Lapierre, O'Dell, Klinkhammer - Kozun. Trenér: Willie Desjardins.

Finsko: Koskinen - Lepistö, Heiskanen, Lehtonen, Koivisto, Ohtamaa, Kukkonen, Hietanen - Manninen, Kemppainen, Pyörälä - Junttila, Kontiola, Tolvanen - Enlund, Koskiranta, Savinainen - Anttila, Lajunen, Osala. Trenér: Lauri Marjamäki.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články