Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Olympiáda za osm let? Stockholm plánuje levné Hry bez ledového koryta

Zatím jsou ve hře o olympijské hry v roce 2026 švýcarský Sion, kanadské Calgary, japonské Sapporo a také Stockholm. Švédská metropole se o pořádání hodlá podělit se středisky ve Falunu a Aare a absenci sáňkařské dráhy chce vyřešit spoluprací s norským Lillehammerem.

Mají to být levné Hry, většinou se mají využít již existující sportovní objekty. A to i za cenu mnohem větších vzdáleností mezi sportovišti. Falun, který by byl centrem klasického lyžování, dělí od Stockholmu 250 kilometrů. Na sjezdovky do Aare, kde bude příští rok už podruhé v krátké době mistrovství světa v alpských disciplínách, je to šest set kilometrů a více než sedm hodin jízdy.

Stejně daleko je norský Lillehammer, dějiště Her v roce 1994, kde je nejbližší ledový tobogan. Švédové dokonce uvažují o tom, že by soutěže sáňkařů, bobistů a skeletonistů přenechali Lotyšsku nebo Německu.

Stockholm, který zimní Hry ještě nikdy nepořádal, kandidoval už pro rok 2022, ale z boje odstoupil. Pořadatelství nakonec získal Peking. Ani tentokráte není zatím nic jasného, chybí totiž podpora švédské vlády.

Vedle čtyř měst, která deklarovala zájem uspořádat Hry, byl ve hře také Innsbruck, jenže jeho kandidaturu zmařilo referendum. Podobně může dopadnout i Sion, kde se hlasování místních obyvatel uskuteční v červnu. Uzávěrka přihlášek je 31. března, pořadatele Mezinárodní olympijský výbor vybere v září příštího roku na zasedání v Miláně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články