Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

O zlatu pro Fourcada rozhodla cílová fotografie, Moravec dojel jedenáctý

O vítězi v závodu s hromadným startem rozhodla cílová fotografie. Martin Fourcade vybojoval nejtěsnějším způsobem zlatou medaili v napínavém finiši s Němcem Simonem Schemppem. Třetí místo vydřel v dalším souboji Nor Emil Hegle Svendsen. Ondřej Moravec dojel s jednou chybou jedenáctý, Michal Krčmář obsadil 26. místo.

Souboj Martina Fourcada a Simona Schemppa
zdroj: ČTK/AP

Drama až do samého konce. Fourcade sice doháněl po jedné chybě na první střelbě ztrátu, ale v cíli byl opět jako první. O špičku boty. Na závěrečné položce udělali s Schemppem po jedné chybě a v posledním kole spolu svedli taktickou bitvu. Do cílové rovinky vyjel první Francouz, Němec se musel vyhýbat a kopl o zlomek sekundy později. Fourcade sice zlostně praštil holí o sníh, ale nakonec mohl slavit.

Moravec jel o skvělé umístění až do závěrečné střelby, minul ovšem sedmnáctou ranou a bylo po medailových nadějích. "Bylo to poměrně blízko, jsem zklamaný, to nepopírám. Vše se rozhodovalo na posledním stojáku. Na konci mi v rozježděném sněhu moc nejely lyže. Na zmrzlé trati super, ale v závěru nepodržely. Ten konec mě mrzí, chtěl jsem být aspoň do osmého místa," řekl Moravec. 

Rybář: Mrzí mě to fest

Zklamaný byl i šéftrenér Ondřej Rybář. "To nedokážu zakrýt. Ondra měl na to bojovat o medaili a mrzí mě to fest. Při nástřelu jsem věřil, že zvládne čtyři nuly, k čemuž měl kousíček. A byl tam malý problém, že se mu trošku zpomalily lyže, a to je strašně znát. To mě mrzí dvojnásob, ale tak to musíme brát," sdělil Rybář.

Krčmář v prvních třech položkách vždy minul jednou terč. "Čtyři rány byly vždy pěkný a jedna mrcha odskočená," popsal Krčmář a přiznal, že závěrečnou střelbu nezvládl v hlavě. "Trochu mi odešla koncentrace, to by se nemělo stávat. Ani když závod není úplně suprovej, furt bych měl koncentraci udržet," dodal s tím, že se sice necítil unavený, ale ani běžecky nepatřil na trati k nejsilnějším.

Fourcade bere celkově čtvrtou zlatou olympijskou medaili. Díky tomu se stal nejúspěšnějším francouzským olympionikem všech dob. "Je to neuvěřitelné. Byl jsem druhý ve Vancouveru, před čtyřmi lety v Soči jsem bojoval o zlato s Emilem (Svendsenem) a prohrál o tři centimetry. Myslel jsem dnes na to celé poslední kolo, že by se to mohlo zase stát," řekl po finiši Fourcade.

Schempp si připsal první individuální olympijskou medaili v kariéře, ve sbírce měl dosud jen stříbro ze štafety v Soči. "Měl jsem v závěrečném sprintu dobrou rychlost, ale cíl přišel moc brzo, tak o pět metrů," posteskl si Schempp. Ze stříbra měl ale i tak radost. "Čekal jsem hodně dlouho a nakonec jsem se tu dočkal v posledním individuálním závodu," konstatoval.

Německou vyrovnanost ještě podtrhli čtvrtý Lesser a pátý Doll, což je pro tuto velmoc velmi povzbudivé před štafetovými závody. Žádný z biatlonistů tentokráte nezastřílel čistě.

Co se událo na trati?

Fourcade se chopil role vodiče, ale nikam se nehnal. Moravec, který startoval až z poslední řady, tak dostal šanci vydobýt si před úvodní položkou příznivější pozici. Krčmář se pohyboval kolem desáté příčky.

Krčmář pokazil hned první ránu a navíc strávil na podložce hodně času. Naopak Moravec zvládl první ležku brilantně a zařadil se na 13. místo se ztrátou deseti sekund. Pole vedl Lapšin, Fourcade s jednou chybou a pádem za střelnicí vyjížděl s více než dvacetisekundovou ztrátou.

Co ztratil Krčmář na střelnici, to se snažil dohnat v běhu. Čelo nejelo rychle, prostor a čas pro stahování manka tam byl. Johannes Bö odstřelil závod třemi chybami, Krčmář netrefil poslední terč, Moravec byl naopak čistý. Vedli Němci Doll s Lesserem, Fourcade po čisté položce už byl zpátky v boji o vedoucí příčky.

Německé duo se mírně odpoutalo, to si ale nechtěl nechat líbit Fourcade a zareagoval rychle. Moravec byl v polovině závodu desátý s desetisekundovým odstupem, třiadvacátý Krčmář ztrácel 50 sekund.

Moravec si opět první stojku pohlídal a v pomalejším čase zastřílel čistě. Do čela šel Fourcade, za ním však vyrazili Schempp s Lesserem. Za čtvrtým Ederem jel Moravec. Úvodní trojice začala rakousko-české dvojici ujíždět. Krčmář po třetí chybě figuroval na 23. místě.

Lesser dvakrát minul, Schempp s Fourcadem jednou. Tito dva bojovali o zlato. Moravec potřeboval střílet čistě, ale minul hned druhou ranou a bylo po medailových nadějích. O třetí místo si to rozdali Doll, Lesser a Svendsen. Krčmář přidal dva výstřely mimo a odjížděl ze střelby 28.

Fourcade zvítězil v souboji s Schemppem, Svendsen porazil Lessera. Moravec ztratil tři pozice a dojel jedenáctý, Krčmář si naopak polepšil na 26. příčku.

Výsledky hromadného závodu biatlonistů

1. M. Fourcade (Fr.) 35:47,3 (2 tr. okruhy), 2. Schempp (Něm.) stejný čas (1), 3. Svendsen (Nor.) -11,2 (2), 4. Lesser -11,6 (2), 5. Doll (oba Něm.) -18,8 (1), 6. Eberhard (Rak.) -30,7 (3), 7. Bjöntegaard -32,1 (2), 8. T. Bö (oba Nor.) -34,6 (3), 9. Nelin (Švéd.) -34,6 (2), 10. Fak (Slovin.) -36,1 (1), 11. Moravec -36,3 (1), ...26. Krčmář (oba ČR) -2,22,6 (5).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články