Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

SOUHRN 7. DNE: Česko slaví další medaile, Shiffrinová padla a Cologna podruhé obhájil

Příjemný pátek zažila česká výprava na Hrách v Pchjongčchangu. Počet medailí totiž zvýšila o polovinu - už má čtyři. O oba cenné kovy se postaraly obhájkyně zlata ze Soči: rychlobruslařka Martina Sáblíková dojela v závodě na 5000 metrů druhá, Eva Samková skončila ve snowboardcrossu třetí.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK/AP autor: Petr David Josek

Sáblíková nestačila jen na Visserovou

Sáblíková získala už šestou olympijskou medaili, k třem zlatým a jednomu bronzu přidala druhé stříbro. Počtem medailí tak překonala legendárního běžce Emila Zátopka, který jich vybojoval pět.  

Rychlejší než česká reprezentantka, jejíž přípravu v sezoně brzdila bolavá záda, byla na pětikilometrové trati jen dvaadvacetiletá Esmee Visserová. Ta tak dovršila zlatou šňůru nizozemských rychlobruslařek. Časem 6:50,23 o víc než dvě sekundy překonala rekord dráhy, který loni vytvořila Sáblíková při svém už devátém vítězství na mistrovství světa na této trati. Tentokrát českou reprezentantku dělila od zlata 1,62 sekundy.  

Sáblíková se v cíli radovala a rozdávala úsměvy na všechny strany. "Samozřejmě, že je to satisfakce za tři kilometry (čtvrté místo), ale hlavně za to, co mám všechno v sezoně za sebou," připomněla zdravotní problémy, jimiž prošla. "Jsem neuvěřitelně šťastná," dodala.

Samková: Narvala jsem to v cílové rovince

Samková navázala na triumf z Her v Soči bronzem. Čtyřiadvacetiletá snowboardistka s tradičním nakresleným knírkem se v dramatickém finále propracovala z posledního místa na medailovou pozici. Vyhrála Italka Michela Moioliová, stříbro nečekaně získala teprve šestnáctiletá Francouzka Julia Pereiraová de Sousaová Mabileauaová.  

"Dala jsem tomu maximum, ale mezi lidmi jsem nemohla jet čistě, jak jsem chtěla. Jsem ráda, že jsem to narvala v cílové rovince. Dlouho jsem tomu nevěřila, bála jsem se, že bude fotofiniš a že mě přehodí," řekla vlajkonoška české výpravy. Na bronz dosáhla ve složité sezoně, v níž musela vynechat tři závody SP kvůli zranění ramena. Před startem v Koreji absolvovala pouze lednový závod v Erzurumu, kde zvítězila jen několik dnů po smrti otce.

Cologna doběhl do historie

Švýcar Dario Cologna vyhrál jako první běžec na lyžích v olympijské historii potřetí za sebou závod na 15 kilometrů. Martin Jakš dojel šestnáctý a nepodařilo se mu protlačit do elitní desítky jako v úvodním distančním závodu.

"Trošku jsem zklamaný z úvodu, kde jsem nachytal hrozně velkou ztrátu a vlastně nevím proč," řekl Jakš.  

Hansdoterová slaví, Shiffrinová neuspěla

Olympijskou vítězkou ve slalomu je švédská lyžařka Frida Hansdotterová, pětinásobná medailistka z MS, která se dočkala prvního zlata z velké akce ve 32 letech. Vyhrála o pět setin sekundy před nejrychlejší ženou úvodního kola Wendy Holdenerovou ze Švýcarska.

Největší favoritka Mikaela Shiffrinová ze Spojených států amerických, jež obhajovala zlato ze Soči, skončila den po triumfu v obřím slalomu bez medaile čtvrtá. Česká reprezentantka Martina Dubovská obsadila 29. místo.  

Mayer ovládl super-G

Superobří slalom vyhrál Rakušan Matthias Mayer a ukončil nadvládu norských lyžařů v této disciplíně. Druhý skončil se ztrátou 13 setin sekundy Švýcar Beat Feuz a bronz získal Nor Kjetil Jansrud. Obhájce zlata ze Soči zaostal za Mayerem o 18 setin. Z kvarteta českých lyžařů si vedl nejlépe dvacetiletý Filip Forejtek, který obsadil 34. místo.  

Březina zajel dobře, vede Hanju

Krasobruslař Michal Březina předvedl nejlepší krátký program sezony a před sobotními volnými jízdami je devátý. Za vystoupení, ve kterém nechyběla kombinace se čtverným salchowem, získal 85,15 bodu. Vede obhájce prvenství Juzuru Hanju z Japonska.  

Skokani v kvalifikaci: Tři ze čtyř

Do sobotního závodu na velkém můstku postoupili z kvalifikace tři ze čtyř českých skokanů na lyžích Čestmír Kožíšek, Roman Koudelka a Viktor Polášek. Neuspěl jen Lukáš Hlava. 

Jun Song-pin potěšil Koreu

Skeleton má poprvé olympijského vítěze z Asie, v součtu čtyř jízd byl nejrychlejší domácí Korejec Jun Song-pin. Závod v akrobatických skocích vyhrála Hanna Huskovová z Běloruska. V hokejovém turnaji se překvapivě trápili Švédové s Německem, ale nakonec uhráli hubenou výhru 1:0. Po výhře nad ruským týmem pod hlavičkou OSR (olympijští sportovci z Ruska) tentokrát slovenský tým neuspěl a podlehl Američanům 2:1. V dalších zápasech OSR porazili Slovinsko 8:2 a Finsko 5:1 Norsko. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články