Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Vaultier dokázal obhájit zlato ve snowboardcrossu, Kubičíkovi olympijská premiéra nevyšla

Úspěšnou obhajobu ve snowboardcrossu má za sebou Pierre Vaultier z Francie. Stříbro si vyjel Jarryd Hughes z Austrálie a bronz vybojoval Regino Hernández ze Španělska. Olympijská premiéra Janu Kubičíkovi nevyšla, český snowboardcrossař nedokázal postoupit do čtvrtfinále. Celkově tak skončil na 35. místě.

Pierre Vaultier
zdroj: Reuters autor: ISSEI KATO

Úřadující mistr světa Vaultier navázal na triumf ze Soči, a olympijský snowboardcross díky třicetiletému Francouzovi tak zatím stále zná pouze dva vítěze. Oba předchozí závody na Hrách v Turíně a ve Vancouveru ovládl americký reprezentant Seth Wescott.

Vaultier si musel obhajobu tvrdě vybojovat, protože v semifinále se zapletl do hromadného pádu. Pětinásobný vítěz Světového poháru se však nejrychleji zvedl a nakonec obsadil třetí místo, které jako poslední zajišťovalo účast ve finále. Stříbrný medailista ze Soči Nikolaj Oljunin už takové štěstí neměl, protože si zlomil nohu a jízdu nedokončil.

"Semifinále byl masakr, protože něco takového nečekáte. Nejdřív jsem měl obrovskou smůlu, ale hned to bylo vyvážené tím, že se na mě štěstí usmálo a zvládl jsem dojet třetí," řekl Vaultier, podle kterého pád způsobil vedoucí Hughes.

"Vybral si špatnou stopu. Nejdřív jsem si myslel, že je po všem, a to by bylo obrovské zklamání. Ale naštěstí mi pomohlo, že jsem spadl jako první a jako první vstal. Plus naštěstí ještě přede mnou bylo finále, kde jsem mohl všechno napravit. Dnes svítila moje šťastná hvězda," uvedl francouzský snowboardista.

O zápis do historie se postaral třetí Hernández, který pro Španělsko získal první medaili na zimních hrách od bronzu Biancy Fernándezové Ochoaové ze slalomu v Albertville 1992. "Čekali jsme na to 26 let. Je to pro nás v podstatě historické vítězství, zejména ve snowboardu, ve kterém máme první medaili. Jsem přesvědčený, že to našemu sportu pomůže," prohlásil.

Vážným zraněním skončil závod pro Rakušana Markuse Schairera. Mistr světa z roku 2009 si při pádu ve čtvrtfinále zlomil pátý krční obratel. Jízdu sice dokončil, ale z cílového prostoru putoval okamžitě do nemocnice.

Kubičík zajel v kvalifikaci 32. čas, ale ve své osmifinálové jízdě poté obsadil dvaadvacetiletý olympijský debutant z Dukly Liberec poslední páté místo. Závod žen s olympijskou vítězkou ze Soči Evou Samkovou je v Pchjongčchangu na programu v pátek.

Snowboarding:

Snowboardcross - muži: 1. Vaultier (Fr.), 2. Hughes (Austr.), 3. Hernández (Šp.), 4. Baumgartner, 5. Dierdorff (oba USA), 6. Pullin (Austr.), 7. Hämmerle (Rak.), 8. Nörl (Něm.), 9. Lindfors (Nor.), 10. Bolton (Austr.), ...35. Kubičík (ČR).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články