Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Savchenková s Massotem se vyšvihli na vrchol, Duškové s Bidařem olympijská premiéra vyšla

Olympijská premiéra české sportovní dvojici Anna Dušková, Martin Bidař vyšla na výbornou. Tři měsíce po partnerčině operaci kolena se známkou 123,08 bodu přiblížili na jedenáct setin osobnímu rekordu z loňského vydařeného mistrovství Evropy a skončili čtrnáctí. Ze třetího místa po krátkém programu se dokonalou jízdou vyhoupli na vrchol Němci Aliona Savchenková a Bruno Massot. Až druzí skončili úřadující mistři světa Suej Wen-ťin a Chan Cchung z Číny.

Anna Dušková s Martinem Bidařem
zdroj: Reuters

Němci se radují z triumfu díky světovému rekordu. Za volnou jízdu získali 159,31 bodu, čímž o více než dva body překonali vlastní zápis z prosincového vítězného finále Grand Prix. Číňany Suej Wej-ťin a Chan Cchunga z Číny, kteří po krátkém programu vedli, nakonec za sebou nechali o 43 setin bodu.

Bronzovou medaili získali Kanaďané Meagan Duhamelová a Eric Radford, kteří se blýskli odhozeným čtverným salchowem. Na čtvrtou příčku se po řadě chyb propadli Rusové Jevgenija Tarasovová a Vladimir Morozov, kteří byli po krátkém programu těsně druzí. 

Více bodů než loni

Osmnáctiletí juniorští mistři světa z roku 2016 Dušková s Bidařem v programu na směs hudby světoznámého Cirque du Soleil neměli úplně jisté jen výjezdy ze sólových skoků, trojitého toeloopa i kombinaci trojitého salchowa s dvojitým toeloopem ale zapsali.

Dušková na operované noze ustála i odhazovaný lutz a salchow. Už i při těchto prvcích získala jistotu. "Měla jsem před olympiádou problém, že při těch házených skocích jsem necítila, jak jsem vysoko nad ledem a kdy mám rozbalit ten skok do výjezdu. Ale s tréninky to přišlo samo. Už je to v pohodě," řekla.

Celkem navzdory tréninkovému manku nasbírali na ZOH 186,33 bodu, což bylo o 6,63 bodu více než při loňském čtrnáctém místě na MS. "Přijeli jsme sem jen s tím, že tady budeme jen nějak existovat. A když jsme k tomu přidali dobrý výkon, tak spokojenější už moc být nemůžeme," uvedla Dušková. 

"Je to úžasný pocit. Jsme rádi, že už je to za námi a nemusíme další den ráno vstávat," pousmál se Bidař a poukázal na nezvykle brzký začátek rychlobruslařských závodů na olympiádě. Například česká dvojice musela vstávat po páté hodině ranní, aby před jízdami stihla i brzký trénink. "Určitě to ale stálo za to," řekl.

Bezprostředně po své jízdě se největší české krasobruslařské naděje zařadily na druhé místo, předstihly zkušené Američany Alexu Scimecaovou-Knierimovou a Chrise Knierima. Pak za nimi skončili také Němci Annika Hockeová a Ruben Blommärt, kteří byli po krátkém programu šestnáctí se ztrátou 21 setin na Duškovou s Bidařem.

"Před jízdou mě ani nenapadlo, že bychom mohli někoho z nich porazit, ale když tam pak byly ty známky... Jsou to nejlepší body v sezoně, a když jsme viděli tabulku s pořadím, tam jsme oba koukali s vyvalenýma očima, že nejsme poslední," uvedla Dušková.

Olympijský program pokračuje v pátek krátkým programem mužů, ve kterém se představí další český reprezentant Michal Březina.

Výsledky sportovních dvojic

1. Savchenková, Massot (Něm.) 235,90, 2. Suej Wen-ťin, Chan Cchung (Čína) 235,47, 3. Duhamelová, Radford (Kan.) 230,15, 4. Tarasovová, Morozov (OSR) 224,93, 5. Jamesová, Cipres (Fr.) 218,53, 6. Marcheiová, Hotárek (It.) 216,59, 7. Zabijaková, Enbert (OSR) 212,88, 8. Jü Siao-jü, Čang Chao (Čína) 204,10, 9. Seguinová, Bilodeau (Kan.) 204,02, 10. Della Monicaová, Guarise (It.) 202,74, ...14. Dušková, Bidař (ČR) 186,33.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články