Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Deset vteřin nepozornosti proti Rusku a české vítězství ve skupině se rozplynulo

Český výběr hrál v Naganu ve skupině C, jejíž součástí byli i dva silní soupeři – Rusko a Finsko. Národní tým vyřídil hned na úvod turnaje Suomi 3:0 a poté nedal šanci outsiderovi z Kazachstánu, kterého zdolal 8:2. Srážka s nejtěžším soupeřem, která měla určit lepší výchozí pozici pro nasazení týmů do čtvrtfinále play-off, ale přišla až nakonec.

Utkání Česko - Rusko v základní skupině na olympiádě v Naganu
zdroj: ČTK/AP/Paquin Denis

Z utkání se silnou sbornou stačil českému týmu nerozhodný výsledek k vítězství ve skupině, které by zajistilo čtvrtfinálový souboj s papírově slabým Běloruskem. A diváci podle toho také viděli dramatický zápas.

Do utkání ale výběr Ivana Hlinky nevstoupil dobře, hned ve třetí minutě utkání musel čelit ruské přesilovce pěti proti třem. Češi srdnatě bojovali, ale o osm minut později přišlo další oslabení v podobě srážky Jaromíra Jágra s ruským obráncem Borisem Mironovem a vypadalo to, že česká osmašedesátka v utkání dohrála. Jágr se nakonec při druhém dějství vrátil na led, lékařské vyšetření ale odhalilo pohmožděné rameno a naražená žebra.

V polovině utkání hrál český výběr přesilovku, při níž Patera krásně uvolnil Roberta Reichla. Jeho střela pronikla shlukem těl a od brusle jednoho z bránících hráčů skončila v síti, aniž by ruský brankář Štalenkov mohl zasáhnout. Češi vedli 1:0 a směřovali k triumfu ve skupině.

Dominik Hašek hájil čisté konto až do 44. minuty, pak ale o výsledku utkání rozhodlo pouhých deset vteřin. Nejprve Valerij Bure vystřelil skrytou ránu přes Jiřího Šlégra téměř od modré čáry, na kterou Hašek nestihl zareagovat. Národní tým se ani nestihl vzpamatovat z nečekaného vyrovnání a bylo ještě hůř. Ihned po vhazování se mezi Svobodou a Hamrlíkem prodral Alexej Žamnov a střelou v pádu rozhodl.

Ivan Hlinka po bleskovém ruském obratu sáhl ke změně v sestavě. Jágr se napevno usadil ve dvou útocích, Moravec se na úkor Jágra posunul z třetí formace do čtvrté řady k Paterovi místo Čalouna, kterého trenéři stáhli. Češi ale marně útočili a vyrovnání se nedočkali. Jágr stále nemohl dosáhnout na vysněný první gól z olympiády.

Rusové se nakonec mohli těšit po vítězství 2:1 na Bělorusy, kteří ve druhé skupině nezískali ani bod a skončili poslední. Český tým začal myslet na silné Američany. Rusové zdolali všechny soupeře ve skupině a zdálo se, že cestu ke zlatu mají otevřenou. Hlavní naganský souboj se sbornou měl ale český výběr teprve před sebou.

Poslechněte si Nagano fokus podcast se Slavomírem Lenerem, Jaroslavem Špačkem a Petrem Vichnarem o tom, co stálo za českou cestou za zlatem:

"Byl to podobný zápas jako s Finy. Jenom jsme nedali víc gólů než oni. Šance tam byly, ale ty góly tam nepadly. Byla to trochu smůla, nakonec oni tam dva dali. Hašan chytal bezvadně. Musíme jít dál. Teď budeme mít Spojené státy, tak doufám, že to otočíme a postoupíme dál," řekl Martin Straka.

"V takových zápasech moc gólů nepadá. Potom může každá chyba rozhodnout. Mohli jsme dát ještě góly, Jarda Jágr měl šanci ještě vyrovnat. Myslím, že to byl vyrovnaný zápas. Myslím si, že jsme půlku zápasu byli lepší, druhou půlku byli Rusové lepší," řekl Hašek.

Česko – Rusko 1:2 (0:0, 1:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 32. Reichel (Patera) - 44. V. Bure (Kravčuk, Gončar), 44. Žamnov (Gusarov, D. Mironov). Rozhodčí: Fraser (Kanada). Vyloučení: 7:3. Využití: 1:0. Diváků: 9183. 


Česko: Hašek - Šmehlík, Šlégr, Svoboda, Hamrlík, Špaček, Kučera - Straka, Růžička, Jágr - Lang, Reichel, Ručinský - Beránek, Dopita, Moravec - Procházka, Patera, Čaloun.


Rusko: Štalenkov - Gusarov, D. Mironov, B. Mironov, Kasparaitis, Kravčuk, Gončar, Juškevič, Žitnik - P. Bure, Kamenskij, Žamnov - Fjodorov, Jašin, Kovalenko - Němčinov, V. Bure, Krivokrasov - Titov, Morozov, Zelepukin.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články