Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

BLOG: Trojitý axel a co z něj Američanům zbyde

Mezi nejzajímavější momenty týmové soutěže v krasobruslení byl trojitý axel Mirai Nagasuové. Stala se první Američankou a třetí ženou vůbec, která ho předvedla na olympijských hrách, a tomu se dostalo náležité novinářské pozornosti.

Mirai Nagasuová a v pozadí američtí fanoušci
zdroj: Reuters autor: DAMIR SAGOLJ

Připomeňme si, že jako první zvládla trojitého axela na olympiádě Japonka Midori Itová – a bylo to už před dlouhými třiceti lety v Calgary. Pak ji napodobila její krajanka Mao Asadová. Ta začala trojitého axela skákat i v kombinaci a potvrdila to ve Vancouveru v roce 2010. A teď Nagasuová.

Nebyl to jen tak nějaký ušmudlaný pokus, jak se ne vždy povedl Asadové, ale pořádný výstavní kousek. Nic méně – a také nic více. To vyniklo ze srovnání Nagasuové s Ruskou Zagitovovou, která jela po ní, trojitého axela nepředvedla, a přece vyhrála s obrovským náskokem. Kdyby ji Nagasuová chtěla porazit jen axelem, musela by skočit ještě dva. Navíc k tomu, co už naskákala.

A to podle pravidel nejde.

Tak co teď s tím? Těžko odhadovat, jaká památka z celého záblesku skokanské obtížnosti a dokonalosti zbyde za rok, za tři, za deset let. Vždyť se zkusme zamyslet, co si pamatujeme z týmové soutěže před čtyřmi lety. Výborný krátký program Hanjúa, spolehlivé výkony a loučení Pljuščenka, poslední povedená jízda brzy nato uhasnuvší Lipnické, dokonalí Volosožarová a Traňkov. I když většina z vás si možná nevzpomene ani na to.

Jasně, nemáme tu soutěž tak v krvi, protože v ní nemáme své zástupce. Ale i u Američanů bude přehlušena dalšími momenty. Nejvíc se čeká od Nathana Chena, který by měl dokonce vyhrát závod mužů – a způsob, jakým se na to chystá, to by teprve byla ta dějinná událost. Něco jako Valentův superskok ke zlatu.

Nagasuovou totiž její superskok ke zlatu a možná ani k medaili nevynese.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články