Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Řešil, zda vůbec jet. Berndta zlomenina nezastavila a v kombinaci má životní výsledek

Den před kombinací si při tréninku zlomil palec pravé ruky a olympijská premiéra Ondřeje Berndta v ten moment byla nejistá. Český sjezdař vše řešil s doktory, kteří se ho ptali, zda chce jet. Devětadvacetiletý reprezentant se rozhodl, že ho zranění nezastaví a udělal dobře. Šestnáctým místem si připsal životní výsledek.

Ondřej Berndt
zdroj: ČTK/AP/ autor: Luca Bruno

"Asi jo. Zajel jsem životní výkon ve slalomu i výsledek celkově," řekl Berndt pod svahem v Čongsonu. "Před cestou sem jsem říkal, že když budu do dvacátého místa, bude to bomba. Nakonec jsem takhle, takže úplná paráda," radoval se.

Svěřenec kouče Michala Kunsta z Harrachova jel kombinační sjezd i slalom s oblepeným palcem. Ráno sundal dlahu, kterou mu lékaři o den dříve nasadili. "Při tréninku slalomu mě trefila tyč zespoda. Holt se kousek ulomil," vysvětlil, co se stalo. "Zprvu jsem tomu nevěnoval pozornost, protože za sezonu dostaneme častokrát."

Ruka ale bolela, proto musel na rentgen na poliklinice v olympijské vesnici. Snímek ukázal ulomený kousek kloubu. Korejští doktoři se dokonce ptali, jestli to znamená konec jeho olympijské pouti. "A já jim říkal: určitě ne. A vidíte. Je to úplně v pohodě. Můžu lyžovat, jako bych nic neměl. A palec nelyžuje," smál se Berndt.

Jedno je jisté. Kvůli jeho premiérovému startu pod pěti kruhy mu palec hůř sroste. "Doktoři říkali, že by se tam mohl dát nějaký šroubek, jinak bude malinko méně ohebný. Ale to se prostě nedá nic dělat. Za tři týdny, co to tady skončí, už asi bude pozdě," pokrčil rameny devětadvacetiletý lyžař Bižuterie Jablonec.

V kombinačním sjezdu předvedl svůj nejlepší výkon v Koreji ve srovnání s tréninky. "Docela se mi povedl, kromě střední pasáže, kde jsem trochu zajel do měkčího sněhu. Ale s výsledkem jsem byl spokojený. Po trénincích jsem si myslel, že se zlepším. Tréninky jezdím opatrněji, a když přijde závod, víc se odhodlám," řekl.

Do slalomu vyrazil z 34. místa. Lesem branek se propletl svižně a v cíli figuroval na 16. pozici. Přitom neměl z jízdy dobrý pocit. "Když jsem jel, tak jsem si říkal, že jedu nějak pomalu a měl bych to více pustit. Ale pak jsem přijel do cíle a byl to super čas, za což jsem pochopitelně moc rád," konstatoval Berndt.

Otázkou je, co pro něj olympijské umístění s odstupem 3,39 vteřiny na vítězného rakouského favorita Marcela Hirschera znamená do budoucnosti. "To nedokážu v tuhle chvíli říct, uvidíme. Určitě mě obrovsky nakopne. Půjdu do toho naplno," řekl.

Výsledek je pro něj navíc určitou satisfakcí, jelikož nemá peněz na rozdávání. "Je obtížné sehnat sponzory, zajistit přípravu včetně letního soustředění v Jižní Americe. Ale v nynější sezoně jsem konečně sehnal dva partnery. Příprava byla dobrá a asi se to zúročilo. Dopadlo to dobře," ulevil si Berndt.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články