Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Kanaďané s přehledem a lehkostí vyhráli týmovou soutěž

Vítězství v týmové soutěži měli už před závěrečnými jízdami jisté kanadští krasobruslaři. Kanaďané vyhráli díky skvělým vystoupením Patricka Chana, Gabrielle Dalemanové a Tessy Virtueové se Scottem Moirem. Stříbro získal tým olympijských sportovců z Ruska, bronz slaví Američané. 

Radost kanadských krasobruslařů
zdroj: ČTK/AP autor: David J. Phillip

Kanaďanům, kteří při olympijské premiéře týmové soutěže v Soči skončili druzí, k jistotě olympijského zlata pomohly výhra Patricka Chana ve volných jízdách mužů a třetí místo Gabrielle Dalemanové mezi ženami. Korunu jejich úspěchu nasadilo závěrečné vystoupení Tessy Virtueové a Scotta Muira ve volných tancích.

Trojnásobný mistr světa a obhájce individuální stříbrné medaile ze Soči Chan sice upadl při trojitém axelu, ale jinak se mu dařilo. "Dokázal jsem něco velkého, což bylo skočit dva povedené čtveráky v jedné jízdě. Tuhle medaili si budu držet u sebe a bude pro mě stejně důležitá jako ta individuální," řekl Chan, jenž byl v Soči členem kanadského stříbrného družstva.

Přesto nechal za sebou rovněž chybujícího Rusa Michaila Koljadu. Ten ale předvedl mnohem lepší výkon než v krátkém programu, kde skončil až osmý, a druhým místem ještě udržel svůj tým ve hře.

Úspěch Kanaďanů potvrdila výbornou volnou jízdou Dalemanová, která těsně nestačila na druhou Američanku Mirai Nagasuovou, jež se blýskla trojitým axelem. O více než dvacet bodů obě deklasovala patnáctiletá Ruska Alina Zagitovová. Osobní rekord si vylepšila na 158,08 bodu a dělilo ji 2,38 bodu od světového rekordu Jevgenije Medveděvové.

Triumf kanadských krasobruslařů pak podtrhli Tessa Virtueová a Scott Moir výhrou ve volných tancích. Vedle dvou individuálních tak vybojovali druhou týmovou medaili a ziskem čtyř olympijských cenných kovů se v čele historických tabulek vyrovnali Jevgeniji Pljuščenkovi a Švédovi Gillisu Grafströmovi, který v krasobruslení uspěl na letní olympiádě 1920 a zimních hrách 1924 až 1932. Virtueová a Moir budou v Koreji velkými favority na medaili i mezi tanečníky.

Členové kanadského družstva ve všech osmi částech soutěže skončili na stupních vítězů. O jejich zlato se vedle závodníků, kteří nastoupili dnes, postarali ještě sportovní dvojice Meagan Duhamelová a Eric Radford a Kaetlyn Osmondová, která přispěla třetím místem v krátkém programu.

Individuální soutěže krasobruslařů začnou ve středu krátkým programem sportovních dvojic, do kterého zasáhnou i Anna Dušková a Martin Bidař. Česká výprava bude mít zastoupení ještě díky Michalu Březinovi a tanečnímu páru Cortney Mansourová, Michal Češka.

Krasobruslení - družstva:

Muži - volné jízdy: 1. Chan (Kan.) 179,75, 2. Koljada (OSR) 173,57, 3. Rippon (USA) 172,98.

Ženy - volné jízdy: 1. Zagitovová (OSR) 158,08, 2. Nagasuová (USA) 137,53, 3. Dalemanová (Kan.) 137,14.

Taneční páry - volné tance: 1. Virtueová, Moir (Kan.) 118,10, 2. Shibutaniová, Shibutani (USA) 112,01, 3. Bobrovová, Solovjov (OSR) 110,43.

Konečné pořadí: 1. Kanada 73, 2. OSR 66, 3. USA 62, 4. Itálie 56, 5. Japonsko 50.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články