Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Obhajoba stříbra neklapla. Sáblíková na třech kilometrech skončila čtvrtá

Olympijská medailová sbírka Martiny Sáblíkové se zatím nerozšířila. Česká hvězda v závodě na tři kilometry, v němž obhajovala stříbro ze Soči, obsadila čtvrtou pozici, když na třetí místo ztratila 52 setin sekundy. Stupně vítězů ovládly Nizozemky, které braly všechny tři cenné kovy. Zlato brala překvapivě Carlijn Achtereekteová, která dosud ve Světovém poháru nepronikla do první desítky.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK/AP/ autor: Petr David Josek

"Radši nemluvit. Je to obrovské zklamání. Nemohu říct nic jiného. Po zlatu z Vancouveru a stříbru ze Soči je čtvrté místo... Nebylo to daleko, ale na víc to prostě dneska nebylo, byť jsem počítala, že mohu být až osmá. Čtvrté místo mrzí asi nejvíce. Snažila jsem se v závodě udělat, co jsem mohla, ale bohužel," uvedla zklamaná Sáblíková.

Favoritkou byla jiná nizozemská rychlobruslařka Ireen Wüstová, která tuto trať vyhrála na Hrách v Turíně i v Soči. Také tentokrát jela hodně rychle a měla jasně nejlepší průběžné časy, ale v posledním kole jí došly síly a za svou méně známou krajankou zaostala o osm setin.

Achtereekteová dosáhla času 3:59,21 a po stříbru z letošního ME v Kolomně získala i medaili nejcennější. Na třetí místo se zařadila další Nizozemka Antoinette de Jongová.

Sáblíková, kterou v této sezoně pronásledovaly zdravotní potíže, jela v poslední dvojici a věděla, že na medaili bude potřebovat čas na hranici čtyř minut. Začala pomaleji a po kilometru byla až pátá. V závěru měla nejvíc sil, poslední kolo zajela nejrychleji ze všech za 32,02, ale ztrátu se jí už dohnat nepodařilo. Výsledný čas 4:00,54 ji stačil jen na čtvrté místo.

Je nám líto, video expirovalo.
Velký přehled - 10. 2.

"Čas je dobrý. Myslím, že to byla nejlepší trojka v aktuální sezoně. Cítila jsem se při jízdě dobře. Nemohu říct, že bych udělala nějakou chybu nebo bych mohla někde více zabrat. Prostě to jenom nestačilo," pokrčila rameny Sáblíková, která se teď soustředí na start v závodu na 5000 metrů, v němž obhajuje zlato ze Soči i Vancouveru. Pondělní patnáctistovku, na kterou se také kvalifikovala, prakticky jistě vynechá.

Jednadvacetiletá Nikola Zdráhalová při své olympijské premiéře obsadila 15. příčku. "Výsledek mě překvapil i potěšil. Tohle umístění jsem na trojce nečekala, protože jsem se kvalifikovala s jedním z nejhorších časů," řekla Zdráhalová.

Třicetiletá Sáblíková, čtyřnásobná mistryně světa na této trati, vyhrála trojku ve Vancouveru a v Soči byla druhá za Wüstovou. S ní prohrála i na loňském světovém šampionátu, který se jel na stejné dráze. Šestou olympijskou medaili dnes do své sbírky nepřidala. Další šanci bude mít v pátek v závodě na 5000 metrů, kde bude obhajovat dvě zlaté z předchozích Her.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články