Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Češi se chystali na semifinále s Kanadou, Američané po vyřazení zdemolovali pokoje

Národní tým měl za sebou úspěšné čtvrtfinále se Spojenými státy, ve kterém zvítězil 4:1 a připravoval se na dalšího zámořského soupeře - Kanadu. Největší favorit turnaje prošel hladce přes Kazachstán po shodném výsledku. Do bojů o medaile ještě postoupili Rusové a Finové. Američané po nezvládnutém duelu s českou reprezentací neunesli vyřazení a obhájci Světového poháru z roku 1996 zdemolovali před odjezdem ubytovací zařízení v olympijské vesnici.

Jiří Šlégr na ZOH v Naganu
zdroj: AP autor: Kevork Djansezian

Česká reprezentace nezačala čtvrtfinálový duel proti Spojeným státům dobře a hlavně díky Dominiku Haškovi byl stav po úvodní třetině pouze 0:1. Američané vedli po brance Mikea Modana, další gól ale v prvních dvaceti minutách nepřidali, což se ukázalo jako klíčové pro další vývoj utkání. O přestávce se v české kabině strhla "slovní bouřka", pod kterou se podepsal hlavně kapitán Vladimír Růžička.

"My (trenéři) jsme hráčům nemuseli nic říkat. Kluci si to vyříkali, Vláďa (Růžička) měl tu váhu jako kapitán, jako hráč, který byl zkušený, ale byl to i Hašan (Hašek) a další hráči, Petr Svoboda se svým akcentem. To mělo strašnou váhu, kdy to mužstvo nakoplo po první třetině. Přišli jsme pak do kabiny a řekly se jen nějaké zásadní změny, aby třeba kluci nepropadali, kdy se beci snažili útočit a pak vzadu chyběli," uvedl asistent trenéra Slavomír Lener.

Hlinka s Lenerem nezměnili sestavu po špatném úvodu proti USA

Od druhé třetiny se obraz hry začal vyrovnávat a se vstřelenými góly přišel postupový obrat. Nejprve se šťastně prosadil Růžička a na jeho vyrovnání navázal Jaromír Jágr krásným sólem od mantinelu. Obrat pak dokonal ještě do druhé přestávky Martin Ručinský tečovanou střelou a náskok si už Češi pohlídali.

Trenéři zvolené sestavě věřili a o promíchání útočných řad vůbec neuvažovali. "Mužstvo bylo vnitřně silné. Bylo potřeba se soustředit hlavně na to, aby mužstvo mělo stejný charakter a rukopis. V tak krátkém turnaji to hodně měnit je, myslím si, velká chyba. V tom měl Ivan (Hlinka) obrovskou sílu, takhle se mužstvo postavilo a tak turnaj dohrálo. Znejišťovat mužstvo častou změnou by nebylo dobře," zdůvodnil Lener taktiku.

Trpělivost se národnímu týmu vyplatila a nadějný výsledek držel skvělý Dominik Hašek v brance, který si v zápase nakonec připsal 38 úspěšných zákroků. Američany svými zásahy doslova deptal a ve třetí třetině už zdramatizování stavu nepřipustil.

Američané se neslavně zapsali do dějin Her, Rusové se chystali na Finy

Naopak Jiří Dopita pojistil čtvrtým gólem senzační postup a hokejisté USA jeli předčasně domů. Vyřazení nakonec neunesli. V olympijské vesnici se někteří hráči snížili ke zdemolování dvou pokojů a americká výprava tak odcestovala s mezinárodní ostudou po spáchání škody ve výši 1000 dolarů.

"Jde o nešťastný incident, kterého litujeme," řekl David Ogrean, výkonný ředitel amerického hokejového svazu. "Věříme, že do toho byli zapojeni jen někteří. Nicméně budeme pracovat na tom, abychom určili, kdo je za to zodpovědný. Činnost několika málo hráčů by neměla reprezentovat celý tým," dodal.

Na největší hokejový úspěch vzpomínali Slavomír Lener, Jaroslav Špaček a Petr Vichnar ve speciálním díle Hokej fokus podcastu:

Na nečekané cestě do finále čekala na českou reprezentaci silná Kanada. Favorit i s Waynem Gretzkym v sestavě si snadno poradil s Kazachstánem 4:1, i když po úvodní části vedl jen 2:1. Po rychlých trefách Nieuwendyka a Corsona totiž snížil Šafranov. Další slepené góly ale dali Shanahan s Yzermanem po polovině utkání a zápas se v závěru už jen dohrával.

Problémy neměli ani Rusové, kteří přešli přes Bělorusko také po výhře 4:1. Branky vítězů zařídili Kamenskij, Kovalenko, Pavel Bure a Morozov. V semifinále je čekal výběr Suomi. Finové přetlačili ve čtvrtfinále rivaly ze Švédska 2:1, když v závěrečné části hry dvakrát skóroval Teemu Selänne. Snížení Petera Forsberga v čase 59:48 přišlo pozdě.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články